Ce face un negociator al Poliției și ce pregătire are. Șase ore au durat negocierile cu atacatorul din Onești
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 02.03.2021 la 12:57
Actualizat pe 02.03.2021 la 13:01
Este cunoscut deja că un negociator bun trebuie să aibă o mulțime de calități: stabilitate în stres, maturitate, capacitatea de a-i asculta pe alţii, stăpânire de sine, dar și talent persuasiv în intervievări şi interogări. Iată cum sunt selectați negociatorii și ce pregătire trebuie să aibă pentru a fi aleși!
- Cum trebuie să fie un negociator de succes
- În cazul de la Onești, negocierile au durat 6 ore
Specialiștii au declarat că cel mai bun negociator este, de obicei, un bărbat între două vârste, matur, dar mai ales experimentat, care să fie capabil să ia decizii pe tot parcursul desfășurării unui anumit incident.
Cum trebuie să fie un negociator de succes
Personajul cel mai potrivit pentru rolul de negociator al Poliției trebuie să fie un bun actor, să știe să își stăpânească emoțiile și, de ce nu, să arate o anumită simpatie. De asemenea, negociatorii nu trebuie să fie aroganți sau să discute în contradictoriu într-un mod prea abuziv.
Pentru a deveni negociator, este esențial să urmezi cursurile de specialitate în domeniul negocierilor pentru situaţia luării de ostatici. În general, acestea sunt organizate de „United States Military Police Scholl” din Alabama, reprezentând o pregătire care are la bază două etape.
Prima etapă durează două săptămâni și este un curs de negocieri pentru elaborarea ostaticilor, iar cea de-a doua etapă durează doar două zile, în care se îmbogățesc cunoștințele acumulate pe parcursul primei etape a a cursului.
Procesul de negociere nu este unul simplu, iar negociatorul nu are putere de decizie. El doar ascultă și mai apoi preia dorințele şi ofertele celui care deţine ostaticii şi le prezintă comandantului.
În cazul de la Onești, negocierile au durat șase ore
La Onești, negocierile eșuate au durat aproximativ patru ore. Psihologii spun că individul care amenință intră în criză de timp și trebuie să se negocieze cu el, nefiind contrazis niciodată.
Gheorghe Moroşan, bărbatul de 68 de ani, care a ţinut ostatici şi apoi a ucis cei doi muncitori a sunat la 112 și a anunțat ce se întâmplă în apartamentul din Onești, în jurul orei 11:00. De abia în jurul orei 19:00, polițiștii au pătruns în interiorul clădirii.
În cazul unor situații limită, așa cum a fost și la Onești, timpul este o resursă extrem de importantă și trebuie acționat cât mai repede. Imediat după apelul telefonic, un negociator cu pregătire psihologică temeinică ar fi trebuit să intre pe fir.
În urma incidentului, polițiștii vor fi nevoiți să dea explicații cu privire la viteza de acționare. Pe lângă agresor, și soția sa a fost reținută de polițiști, acuzată că a fost complice pentru soțul ei în teribila tragedie.
Citește și: El este criminalul din Oneşti care i-a omorât pe cei doi muncitori. De ce a recurs la gestul cumplit / VIDEO