Ce înseamnă echivoc la analize și ce trebuie să faci dacă primești acest rezultat
Publicat pe 05.04.2022 la 14:59 Actualizat pe 05.04.2022 la 15:00
În urma practicării unor analize, în mod normal, primești rezultate pozitive sau negative pentru anumite infecții sau afecțiuni. Cu toate acestea, există și cazuri în care rezultatul analizelor este echivoc. Iată ce înseamnă acest rezultat și ce trebuie să faci dacă îl primești!
- Ce înseamnă echivoc la analize
- Ce trebuie să faci dacă primești acest rezultat
Nu toate analizele îți vor arăta un rezultat negativ sau unul pozitiv, pentru că există și situații în care rezultatul este echivoc. Află ce înseamnă un astfel de rezultat, dar și ce trebuie să faci în astfel de cazuri!
La ce analize poți primi un rezultat echivoc
Rezultatul echivoc poate apărea în cazul analizelor realizate pentru depistarea anticorpilor anti-HCV ( virusul hepatitei C). De multe ori, rezultatul echivoc apare în cazul celor care prezintă risc crescut de a dezvolta această infecţie, dar nu numai.
Ce înseamnă echivoc la fișa de analize
Un rezultat echivoc indică faptul că prezenţa anticorpilor anti-HCV este incertă. În cazul unui astfel de rezultat la analize sunt posibile următoarele situaţii:
– reactivitate specifică în cursul fazei de seroconversie (la repetarea testului se va obţine un rezultat pozitiv);
– producţia limitată a unui anticorp specific la pacienţi imunodeprimaţi;
– reactivitate nespecifică.
Ce trebuie să faci dacă ai primit un rezultat echivoc
Dacă ai primit un rezultat echivoc, testul trebuie repetat la un interval de 3-4 săptămâni pentru a determina statusul definitiv anti-HCV
Important de știut este că rezultatele echivoce trebuie interpretate în contextul clinic şi epidemiologic al pacientului (existenţa factorilor de risc pentru infecţia HCV). La pacienţii imunodeprimaţi cu risc crescut de a dezvolta infecţie, dar care prezintă un rezultat echivoc la testul de confirmare se indică ARN viral hepatită C.
Citește și: Ce problemă gravă de sănătate are Connect-R. Artistul suferă de această boală din copilărie!