Ce înseamnă triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu. Semnul apare pe multe blocuri din România
Publicat pe 08.02.2023 la 10:55 Actualizat pe 08.02.2023 la 10:56
Pe mii de blocuri din România poate fi văzut un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu. Acest semn nu este întâmplător, ci e un indicator care trebuie să fie cunoscut de toți românii.
- Ce înseamnă când vezi pe un bloc triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu
- Se găsește pe mii de blocuri din țară
Un semn care include un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu poate fi văzut pe mii de blocuri din România. Cu toate acestea, nu mulți mai știu ce înseamnă indicatorul. Cele mai multe se găsesc în București.
Ce înseamnă triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu de pe blocuri
Acest semn este un indicator al faptului că acolo se află un adăpost antiaerian, unde oamenii se pot refugia în caz de război. Indicatorul a apărut pe mai multe clădiri în 2015, pentru că legea prevede că acest triunghi albastru încadrat într-un pătrat portocaliu trebuie să fie pus pe toate spaţiile identificate de protecţia civilă ca fiind utile în caz de bombardament.
Astfel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a realizat și o listă cu adăposturile de protecție civilă de pe teritoriul țării. De asemenea, fost lansată o hartă interactivă a acestor locuri.
În România există 4.538 de spații în care oamenii ar putea să se adăpostească în caz de nevoie, potrivit listei publicate pe site-ul IGSU. Totodată, puteți să accesați harta interactivă la adresa https://adapostulmeu.ro/.
Cele mai multe astfel de adăposturi se găsesc în Capitală. Sunt 1.171 de adăposturi antiaeriene în București, potrivit datelor disponibile.
Ialomița și Vrancea sunt județele cu cele mai puține adăposturi. Fiecare are câte 13 astfel de încăperi.
Adăposturle sunt insalubre sau au devenit depozite
În prezent, cele mai multe adăposturi sunt insalubre sau sunt folosite ca depozite pentru murături și alte provizii ale locatarilor respectivelor blocuri.
După declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile române au început verificarea acestor adăposturi, iar șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a cerut populației să le golească și să le refacă, chiar dacă nu ne aflăm în pericol.
În teorie, aceste adăposturi ar trebui să aibă instalații sanitare, de aerisire și electrice funcționale. Înăuntru ar trebui să existe rezerve de hrană, pături și alte produse de bază care să le asigure traiul oamenilor timp de câteva zile.