Ce nu ai voie să faci în Marțea Mare. Trebuie să ai grijă la un singur lucru
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 18.04.2022 la 23:58
Actualizat pe 18.04.2022 la 23:58
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este o perioadă extrem de importantă și specială pentru credincioșii de pretutindeni. Aceasta este ultima și cea mai aspră perioadă a Postului Sfintelor Paști. Iată ce trebuie să faci în Marțea Mare și ce nu ai voie să faci.
- Ce să nu faci în Marțea Mare
- Ce trebuie să facă gospodinele
- Rugăciune pentru marțea mare
Marțea Mare este ultima marți înainte de Duminica Paștelui. Este a treia zi a Săptămânii Mare după Duminica Floriilor și Lunea Mare în creștinismul occidental și a patra zi din Săptămâna Mare după Sâmbăta lui Lazăr, Duminica Floriilor și Lunea Mare în creștinismul răsăritean.
Ce nu ai voie să faci în Marțea Mare
Puțini sunt cei care știu că Marțea Mare mai este denumită și Marțea Seacă. Este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor. În fiecare zi din Săptămâna Patimilor se țin slujbe speciale, numite Denii.
În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Gospodinele trebuie să se ocupe de curățenie, să aibă grijă de gospodărie, să gătească, să se asigure că fiecare colțișor din casă este curat. Soții lor trebuie să le dea o mână de ajutor.
Cu toate acestea, în Marțea Mare nu ai voie să spargi nuci. Se spune că, dacă spargi nuci, vei ave parte de un mare ghinion.
În ziua de Marți, se face și pomenirea celor zece fecioare.
Rugăciune pentru marțea mare
Rugăciunea din Marțea Mare este, fără îndoială, una dintre cele mai puternice rugăciuni. Rostește-o și te vei bucura de protecție divină!
Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El.
Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.
Citește și: Lista cu păcatele pe care nu trebuie să le faci în Săptămâna Mare! Creștinii trebuie să le evite