Ce poți să pătești dacă mănânci ceva mucegăit
De Razvan Paltin.
Publicat pe 13.07.2021 la 11:10
Actualizat pe 13.07.2021 la 11:10
Fie că ai vrut sau nu, măcar o dată în viață ai văzut mucegai pe diferite alimente pe care aveai de gând să le consumi. Iată ce poți să pătești în cazul în care mănânci ceva ce a a ajuns să se mucegăiască.
- Ce se întâmplă dacă mănânci alimente mucegăite
- Ce poți să pătești
Ce este, de fapt, mucegaiul
Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care ajung să se înmulțească prin spori. Acești sporti au nevoie de umiditate pentru a ajunge să crească, și deși rădăcinile ciupercilor sunt prinse adând în alimente, acestea pot fi observate pe produsele pe care aveai de gând să le consumi.
De ce apare mucegaiul pe alimente
Mucegaiul apare pe alimente din diferite motive, fie au stat prea mult la căldură, fie au stat prea mult în umiditate, astfel că ciuperciile au crescut și s-au dezvoltat, iar din această cauză ajunge să apară acel puf cu miros insuportabil.
Până acum au fost depistate mii de tipuri de mucegai, iar acesta se poate găsi peste tot, în apă, aer sau în sol.
Ce se întâmplă dacă mănânci ceva mucegăit. Este sau nu un pericol pentru sănătate?
După cum spuneam, există foarte multe tipuri de mucegai, iar unele sunt mai puțin toxice decât altele.
Specialiștii spun că penicilina este făcută din mucegai, iar cum știm că aceasta este un medicament foarte folositor, iată că uneori mucegaiul este bine venit.
Totuși, se recomandă ca produsele cu mucegai să fie aruncate cât mai rapid, ori ca mucegaiul să fie îndepărtat, asta deoarece unele pot produce intoxicații și probleme mult mai grave pentru corp la inhalarea acestora.
Pâinea mucegăită
Atunci când vezi că pâinea a mucegăit e foarte bine să o arunci cât mai repede, deoarece mucegaiul crescut pe ea, numit Rhizopus stolonifer sau mucegaiul negru, poate provoca infecții foarte serioase.
Borcanul cu dulceață care are mucegai la suprafață
În borcanele cu dulceață sau cu gem apar mai tot timpul mucegaiuri, însă nici în această situație nu e deloc recomandat să consumi produsul dacă ai observat ciuperciile. Mucegaiul din dulcețuri au micotoxine și chiar dacă scoți partea afectată există riscul de infectare, deci cel mai recomandat e să arunci cu totul borcanul.
Fructele mucegăite
În cazul fructelor mucegăite aici situația stă diferit. Ele sunt suprafețe tari ce nu permit răspândirea mucegaiului, astfel că nu trebuie să te sperii, ci poți doar să tai în jurul părții cu mucegaiul și să-l arunci, iar restul alimentului poți să-l consumi fără probleme.
De ce brânza cu mucegai este o delicatesă
Există unele tipuri de brânză cu mucegai care reprezintă o adevărată delicatesă, însă și în cazul acestora trebuie să aveți grijă să consumați cât mai puțină și în cantități mici. În procesul de producție mucegaiul are un rol important, astfel că în această situație se știe foarte clar ce tip de mucegai conține și că nu este toxic.
Dacă însă consumi în cantități uriașe și în fiecare zi, atunci chiar și acest aliment este toxic. Brânza cu mucegai are un gust aparte, un gust cu totul diferit, iar alimentele de acest gen trebuie păstrate special.
Citește și: Cum se folosește bicarbonatul de sodiu pentru a curăța tot mucegaiul din casă