Ce reguli trebuie să respecte pacienții vindecați și externați după coronavirus! Cum sunt tratați bolnavii asimptomatici
Publicat pe 30.10.2020 la 16:55 Actualizat pe 30.10.2020 la 16:55
A fost stabilit, de către medicii Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, un protocol de tratament pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. Potrivit acestuia, medicația pacienților variază în funcție de intensitatea bolii și de simptomele manifestate.
- Noul protocol de tratament pentru bolnavii de coronavirus a fost stabilit
- Ce medicamente primesc cei infectați
Medicii Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București au stabilit un protocol de tratament pentru cei cu simptome, dar și fără simptome ale coronavirusului. În funcție de intensitatea bolii și de manifestările sale, se va aplica un tratament specific.
Potrivit schemei de tratament stabilite de medici, cei asimptmatici vor fi tratați cu Kaletra, fiind administrate două capsule de două ori de pe zi de 10 zile.
Pacienții care au simptome ușoare vor lua tot Kaletra, două capsule de două ori pe zi timp de 10 zile, și Tamiflu, 2 capsule pe zi, timp de 5 zile.
Pacienții cu forme severe, trecuți de peste 70 de ani sau care necesită respirație artificială asigurată de aparate, vor primi tot Kaletra, două capsule de două ori pe zi timp de 10 zile, Tamiflu, două capsule timp de 5 zile, dar și Plaquenil timp de 5 zile.
Unele forme mai grave pot necesita, pe lângă tratamentul obișnuit, și administrarea de Methylprednisolon. Tratamentul durează între 5 și 20 de zile, în funcție de evoluția bolii.
Când se paote administra Remdesivir celor care au coronavirus
În cazul celor cu simptome, fie ele ușoare sau mai accentuate, dar cu vârstă de peste 70 de ani, se poate folosi și Remdesevir. Acest medicament se mai poate administra și în cazurile de infecție agravată prin insuficiență respiratorie globală, instabilitate hemodinamică sau insuficiențe de alte organe.
Mai mult, criteriile pe baza cărora pacienții vindecați pot fi externați se bazează pe modelul chinez. Potrivit acestuia, dacă un pacient infectat are, timp de trei zile consecutiv, o temperatură normală, probleme respiratorii ameliorate, imagistică pulmonară care arată că boala e în regresie, și rezultate a două teste în interval de 24 de ore negative, poate fi externat.
De asemenea, chiar dacă analizele arată că este vindecat, un fost pacient Covid trebuie să se izoleze timp de 14 zile la domiciliu, să poarte mască, să limiteze contactele apropiate cu famlia și să aibă camera bine aerisită, neavând voie să părăsească locuința în această perioadă.