Ce riscă românii care plantează copaci, legume sau gard viu în fața blocului în care locuiesc. Modalitatea prin care pot scăpa de sancțiune
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 30.03.2023 la 18:46
Actualizat pe 30.03.2023 la 18:46
Locuitul la bloc în România vine cu o listă lungă de reguli, pe care oamenii trebuie neapărat să le respecte. Dincolo de liniște sau curățenia în spații comune, locuitorii riscă sancțiuni în cazul în care își plantează copaci, flori sau legume în fața blocului în care locuiesc. Iată ce trebuie să facă ca să amenajeze liniști spațiul și să scape de sancțiune.
- Oamenii trebuie să respecte reguli stricte la bloc
- Ce riști dacă amenajezi spațiul verde din fața blocului în care locuiești
Cei care locuiesc la bloc știu cât de dificil este acest lucru, comparativ cu stilul de viață de la casă. Unul dintre cele mai dificile lucruri este că nu ai curte, iar spațiul verde din fața sau din jurul blocului în care locuiești, nu poate să fie amenjat după dorințele tuturor. Mai mult, acesta poate să fie chiar și un motiv de sancțiuni, în anumite condiții.
Ce riscă românii care planteazp copaci sau flori în fața blocului în care locuiesc
Multă lume nu știe, însă procesul de amenajare al spațiului verde din fața unui bloc este mai dificil decât pare. Având în vedere că aceste spații aparțin de primămăriilor, oamenii care locuiesc acolo nu au voie să le amenajeze după cum își doresc, respectiv să planteze copaci, flori, gard viu sau chiar să cultive diferite legume.
Cei care fac acest lucru, pot să fie amendați în cazul unei sesizări în acest sens. De asemenea, nu se permis nici ca aceste spații să fie îngrijite de către locatari, deoarece primăriile au această sarcină și bani special destinați acestui proces.
Așadar, administrația trebuie să folosească această sumă pentru îngrijirea spațiului respectiv. Dacă locatarii se autosesizează și decid de la sine că vor să tundă iarba sau să facă diferite schimbări, riscă să fie amendați.
Cum poți să scapi de sancțiune
Chiar dacă spațiul verde nu aparține locatarilor din bloc, aceștia ar putea, totuși, să îl amenajeze în mod legal. Tot ce trebuie să facă este să solicite o autorizație în acest sens.
Documentul poate să fie obținut de la primărie, iar cu el devine posibilă plantarea copacilor, florilor sau cultivarea legumelor în fața sau în jurul blocului în care locuiesc doritorii.
De asemenea, există sancțiuni și pentru primării. În cazul în care nu îngrijesc corespunzător spațiul respectiv, asociațiile de proprietari pot să le amendeze. Mai exact, este o responsabilitate reciprocă față de ambele părți.
Citește și: Proprietarii care au câini și pisici trebuie sa știe neapărat asta. Se anunță amenzi uriașe