Ce să faci în ziua de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie, să îți meargă bine. Tradițiile și obiceiurile de care trebuie să țină cont românii
Publicat pe 07.09.2023 la 11:44 Actualizat pe 07.09.2023 la 11:44
An de an, la data de 8 septembrie, are loc una dintre cele mai importante sărbători din întreaga lume. Este vorba despre Sfânta Maria Mică, zi în care credincioșii au grijă să respecte o mulțime de tradiții și obiceiuri, asta pentru a le merge bine întreg anul. Ce să faci și ce nu în ziua de Sfânta Maria Mică.
- Ce trebuie să faci în ziua de Sfânta Maria Mică să îți meargă bine
- Tradițiile și obiceiurile e care trebuie să țină cont românii
Creștinii ortodocși au o serie de tradiții și superstiții legate de sărbătoarea denumită Sfânta Maria Mică sau nașterea Maicii Domnului. Anual, bisericile catolică și ortodoxă sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului în ziua de 8 septembrie.
Ce trebuie să faci în ziua de Sfânta Maria Mică să îți meargă bine
Potrivit Doxologia.ro, Fecioara Maria a fost născută la bătrânețe, asta după ce părinții ei s-au rugat multă vreme la Dumnezeu pentru a le dărui un copil. Fecioara Maria este verișoara mamei lui Ioan Botezătorul.
În timpul rugăciunilor, Tatăl și Mama Sfintei Fecioare Maria i-au promis lui Dumnezeu că dacă le va da un copil îl vor închina lui.
Astfel că, încă de la o vârstă fragedă, părinții Fecioarei Maria, pe nume Ioachim și Ana, au dus-o la Templu. Ea a rămas acolo până la vârsta de 14-15 ani. Astfel a apărut evenimentul Intrării Maicii Domnului în Biserică, sărbătorit anual la data de 21 noviembrie.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică
În această zi specială, cei mai mulți credincioși țin cont de o mulțime de tradiții și obiceiuri pentru a fi feriți de necazuri întreg anul. Așadar, credincioșii păstrează cu sfințenie tradiția de a merge la biserică, pentru a fi sfinţite, pâine, fructe şi lumânări în această zi.
Apoi, după slujba de sfinţire, cei mai mulți oameni împart aceste ofrande binecuvântate copiilor şi săracilor, rugând-o pe Maică Domnului să aducă în familia lor spor, armonie şi sănătate.
În această zi, o veche tradiţie cunoscută sub numele de „ Cozonacul Maicii Domnului”. Aceasta spune că în ajunul sărbătorii, persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide. După care ei trebuie să împlinească un ritual de a rupe cozonacul în două bucăţi, de o parte o aruncă în curtea casei, iar cealaltă o mănâncă.
Totodată, cel bolnav trebuie să rostească un jurământ sever: „Atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră. Pentru boală un cozonac, pentru mine vindecare şi sănătate!”
O altă tradiție spune că, pentru protecţia copiilor, cu sfințenie, se împlinește un ritual. Nu se fierb oale pe foc și nici nu lucreză în gospodărie în această zi importantă.
Nu e bine să mănânci mâncare gătită
Tot în ziua de 8 septembrie, o altă superstiţie veche românească spune cei care mănâncă preparate gătite în această zi pot atrage asupra lor boli grave. În această zi nu se lucrează şi nu se fac treburi gospodăreşti.
Mai mult decât atât, o tradiție populară susține că persoanele care nu şi-au adunat plante medicinale până în acest moment, nu trebuie să mai facă acest lucru, pentru că acestea îşi vor pierde puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.
CITEȘTE ȘI: Rugăciunea pe care să o rostești astăzi, de Sfânta Maria. Se spune că îți îndeplinește toate dorințele