Ce s-a întâmplat cu deţinutul care a spus la Tribunalul Bucureşti că are coronavirus. Măsurile de ultimă oră ale ANP

Ce s-a întâmplat cu deţinutul care a spus la Tribunalul Bucureşti că are coronavirus. Măsurile de ultimă oră ale ANP © arhivă

Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis mai multe informaţii, prin intermediul unui comunicat de presă, care lămuresc atât situaţia deţinutul ce joi, 5 martie, a spus în Tribunalul Bucureşti că are coronavirus, cât şi planul de măsuri pentru prevenirea infecţiei cu COVID-19 în rândul personalulului şi al celor condamnaţi.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat, printr-un comunicat de presă, că la finele luniif ebruarie, ca urmarea a informaţiilor apărute în spaţiul public privind virusul Covid-19, a fost elaborat şi transmis în unităţile subordonate un plan de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii și răspândirii infecției în rândul personalului și al persoanelor private de libertate.

"Planul vizează 3 paliere de intervenție, atât din perspectivă epidemiologică, cât și raportat la gradul de siguranță asociat sistemului penitenciar, respectiv: măsuri de prevenție generală, măsuri de intervenție specifice deținuților extrădați din zone cu risc epidemiologic crescut pentru COVID-19 și măsuri de intervenție în situații de criză. Au fost asigurate, de asemenea, fondurile necesare în vederea dotării personalului și a altor persoane care intră în contact cu deținuții, cu materiale de protecție (măști, dezinfectanți, mănuși, halate, costume de protecție, termometre, scanner temperatură etc.). Măsurile prevăzute sunt revizuite constant, prin raportare la evoluția situației la nivel național", a transmis ANP.

De asemenea, la nivelul Penitenciarului-Spital București-Jilava, a fost înființată o secție de izolare, amplasată într-un corp de clădire separat de celelalte secții medicale, având ca destinație aplicarea unei conduite preventive în eventualitatea incidenței unor cazuri de suspiciune sau risc epidemiologic.

În cadrul acestei secții sunt izolați și monitorizați medical șapte deținuți, cinci dintre aceștia fiind declarați negativ în urma testării pentru COVID-19. Pentru ceilalți doi deținuți, au fost recoltate probe.

Mai mult, au fost limitate activitățile cu deținuții în afara locurilor de deținere și acordarea recompenselor cu permisiunea de ieșire din penitenciar, astfel încât să se evite contactul cu persoanele din exterior, iar dreptul la vizită se realizează doar cu dispozitiv de separare.

Ce s-a întâmplat cu deţinutul care a spus la Tribunalul Bucureşti că are coronavirus

După producerea incidentului, deținutul a fost prezentat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” pentru investigațiile medicale specifice. Rezultatul testului prelevat fiind negativ.

"Din punct de vedere administrativ, a fost dispusă sesizarea comisiei de disciplină față de personalul implicat în gestionarea defectuoasă a situației", a comunicat ANP.

S-a dispus, de asemenea, preventiv, măsura izolării medicale la Penitenciarul-Spital București-Jilava. 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro