Ce salariu are un român care lucrează la fabricarea hainelor. Domenii în care se câștigă cei mai puțini bani
Publicat pe 15.03.2024 la 14:27 Actualizat pe 15.03.2024 la 14:27
Poate mulți se întreabă ce salariu are un român care lucrează la fabricarea hainelor. Pare un domeniu bine plătit, însă nu este deloc așa. Iată în ce domenii se câștigă cei mai puțini bani!
- Salariul unui român care lucrează la fabricarea hainelor
- În ce domenii se câștigă cei mai puțini bani
Salariul unui român care lucrează la fabricarea hainelor
Salariul mediu net al angajaților din sectorul fabricării hainelor în România a devenit subiect de discuție, în contextul unei scăderi generale a câștigurilor în prima lună a anului 2024. Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), salariul mediu net a coborât la 4.859 lei în ianuarie 2024, înregistrând o scădere de 4,3% față de nivelul din decembrie 2023. Totuși, acesta este cu 14,2% peste câștigul înregistrat în ianuarie 2023.
Raportat la inflație, creșterea salarială anuală a fost de doar 6,3%, reflectând o stagnare relativă a puterii de cumpărare a salariilor. Indicele câștigului salarial real a fost de 94,7% în ianuarie 2024 față de luna decembrie 2023, indicând o scădere în termeni reali a veniturilor lucrătorilor.
Câștigul salarial mediu brut în fabricarea hainelor a fost de 7.976 lei, înregistrând o diminuare de 3,9% față de luna precedentă. Această scădere este atribuită în mare parte acordării unor prime ocazionale în lunile anterioare, precum și nerealizărilor de producție sau încasărilor mai mici, care au afectat veniturile lucrătorilor.
Printre domeniile cu cele mai semnificative scăderi se numără extracția cărbunelui și tipărirea, cu un declin de până la 34,1%. În plus, sectoare precum producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au consemnat scăderi între 19% și 27%.
Aceste date subliniază provocările cu care se confruntă lucrătorii din diverse sectoare, inclusiv cei din fabricarea hainelor, în contextul unei economii fluctuante și al unei inflații persistente.
Domenii în care se înregistrează cele mai mari salarii medii nete
Salariul mediu net a înregistrat creșteri în unele situații în comparație cu luna anterioară, ca rezultat al acordării de prime ocazionale, cum ar fi prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite, beneficiilor sub formă de drepturi în natură și ajutoare bănești, sumelor provenite din profitul net și alte fonduri, inclusiv bilete de valoare, precum și ca urmare a realizărilor de producție sau a încasărilor mai mari, în funcție de contracte/proiecte.
Cele mai semnificative creșteri s-au observat în domenii precum transporturile aeriene, activitățile de servicii conexe extracției și alte activități industriale, cu un avans cuprins între 7-10%, și în extracția minereurilor metalifere, hoteluri și restaurante, activități poștale și de curierat, activități culturale și recreative, cu creșteri între 1-6%.
În continuare, cele mai mari salarii medii nete se înregistrează în activitățile de servicii din domeniul tehnologiei informației, inclusiv activități de servicii informatice, cu un nivel de 11.193 lei, în timp ce cele mai mici salarii medii nete sunt înregistrate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu un nivel de 2.733 lei.
În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2024, s-au consemnat creșteri ale câștigului salarial mediu net în comparație cu luna precedentă în învățământ (+11,1%), în sănătate și asistență socială (+0,7%), respectiv în administrația publică (+0,3%), acest lucru datorându-se în principal aplicării prevederilor legale, conform informațiilor furnizate de zf.ro.
Citește și: Cine sunt românii care vor primi pensie cu 80% mai mare. Anunț important