Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale. Decizia de ultimă oră luată de Curtea Constituțională
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 29.11.2024 la 17:02
Actualizat pe 29.11.2024 la 17:02
În cursul zilei de azi, 29 noiembrie 2024, Curtea Constituțională (CCR) a luat o decizie de ultimă oră. A fost amânată ședința în care va soluția cererea de anulare a primului tur al alegrilor prezidențiale.
- Decizia de ultimă oră luată de Curtea Constituțională
- Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
Potrivit stiripesurse.ro, instanţa constituţională aşteaptă finalizarea renumărării votului. Amintul că în cursul zilei de ieri, 28 noiembrie, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule.
Decizia de ultimă oră luată de Curtea Constituțională
În cursul zilei de azi, reprezentanții Curții Constituţionale au transmis, prin intermediul unui comunicat, că judecătorii constituţionali au dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule.
Decizia a fost luată după ce au examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie formulată de Cristian Vasile Terheş, cu unanimitate de voturi.
Urmează ca CCR să se pronunţe în ceea ce priveşte validarea rezultatului din primul tur de scrutin după soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor.
Sfântul Sinod a interzis preoților implicarea politică
Preoții au fost obligați de Sfântul Sinod să nu susțină niciun candidat la președinție. Sfântul Sinod le-a interzis acestora implicarea politică.
”Menține hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), se stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericală se numără și aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești”, iar arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis:
a) să facă politică partinică;
b) să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic;
c) să candideze la alegerile parlamentare;
d) să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare);
e) să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.”, este o parte a comunicatului.