Ce se întâmplă cu vacanţa de vară, în contextul grevei profesorilor. Ministerul Educaţiei a făcut anunțul: „ Școala se termină în jur de…”
Publicat pe 12.06.2023 la 09:29 Actualizat pe 12.06.2023 la 09:37
Chiar dacă au trecut trei săptămâni de când profesorii au început greva, în contextul nemulțumirilor pe care aceștia le au privind salariile din partea Guvernului, calendarul școlar nu se prelungește. Ce se întâmplă cu vacanţa de vară și când se termină anul școlar 2022-2023.
- Ce se întâmplă cu vacanţa de vară, în contextul grevei profesorilor
- Ministerul Educaţiei a făcut anunțul
Greva profesorilor nu e pe cale să se oprească. Ne aflăm în cea de-a treia săptămână de protest. Nemulțumite, cadrele didactice cer Guvernului ce este al lor și încearcă să își facă dreptate singuri.
Când se termină anul școlar 2022-2023
Vacanţa de vară din acest an rămâne, cel puţin momentan, neschimbată. Calendarul școlar 2022-2023 nu se va prelungi după data de 16 iunie în care este programată încheierea cursurilor pentru elevi, a declarat , într-un briefing de presă după ședința de Guvern de duminică, 11 iunie.
Tot Ligia Deca a mai declarat că motivul pentru care elevii nu vor mai veni la școală ca să recupereze zilele de școală în care profesorii lor au fost în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani este disconfortul creat de căldură.
„În ceea ce privește alte chestiuni, trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc.
Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite, da, răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat. Nu mai vorbesc că dacă am avea o situație de prelungire s-ar suprapune cu datele examenelor naționale, contextul în care multe unități de învățământ devin centre de evaluare. Deci, nu este de dorit pe niciun palier să prelungim calendarul școlar.”, a spus Deca despre vacanţa de vară.
Greva continuă
În timp ce ieri s-a început a treia săptămână de grevă în Educație, calendarul examenelor rămâne, momentan, neschimabt.
Mai mult decât atât, în cursul zilei de joi, sindicaliştii din Educaţie au obţinut autorizaţia pentru un nou protest în Piaţa Victoriei, acolo unde au fost așteptate peste 20.000 de persoane la manifestare.
Pentru a se face înțeleși de Guvern, pe întreaga durată a protestului, toți manifestanți au folosit bannere, pancarte şi mijloace audio pentru a se face auziți. Odată cu acest protest, sindicaliștii au vrut să-și susțină revendicările.
"Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar.", a declarat Marius Nistor.