Ce semnificație are Ziua Muncii. Mulți români nu știu de ce este liber de 1 Mai
Publicat pe 01.05.2023 la 15:28 Actualizat pe 01.05.2023 la 16:00
Ziua Muncii este una dintre cele mai așteptate minivacanțe din întreg anul. Iar acest lucru se datorează deschiderii oficiale a litoralului românesc. 1 Mai a devenit în ultimii ani sinonimă cu distracțiile la malul mării sau ieșirea cu prietenii la un grătar, iar mulţi tineri nu cunosc semnificaţia acestei zile. Ce înseamnă Ziua Muncii, de fapt.
- Ce semnificație are Ziua Muncii
- Mulți români nu știu de ce este liber de 1 Mai
Astăzi este 1 Mai, iar cei mai mulți se află încă la mare, la munte sau chiar în oraș cu prietenii. Oriunde s-ar afla, cei care sunt liberi astăzi cu siguranță petrec.
Ce semnificație are Ziua Muncii
Ziua Muncii, celebrată la dat de 1 Mai în fiecare an, a devenit sinonimă, în ultimii ani, cu distracțiile de la malul mării, mersul la munte sau ieșirea cu prietenii la un grătar.
Cu toate acestea, o mică parte dintre români mai cunosc originea și semnificația acestei zile pentru care s-a murit în urmă cu peste 130 de ani.
Toți cei care nu au ajuns pe litoral în acest an, de 1 mai, petrec minivacanţa cu familia ori cu prietenii, la grătar, cu mici şi bere, așa cum este tradiția.
Mulți români nu știu de ce este liber de 1 Mai
Această zi de 1 Mai, numită și Ziua Muncii, a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, de mişcarea socialistă. Cu toate acestea, în perioada comunistă, erau organizate manifestaţii de amploare pe marile bulevarde, când coloane de oameni ieşeau în ţinute festive şi scandau lozinci în timp ce purtau pancarte.
În țara noastră, după evenimentele care au avut loc în decembrie 1989, timp de mai mulți ani, ziua de 1 mai nu prea a mai fost sărbătorită prin festivități. Însă, cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii.
Cu toate acestea, la baza zilei de 1 Mai stă reducerea normei orare zilnice. Astfel că, în anul 1872, aproximativ 100.000 de lucrători din New York, cei mai mulți din industria construcțiilor, au cerut reducerea timpului de lucru la opt ore.
Se pare că, data de 1 mai, Ziua Muncii, a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Haymarket din Chicago.
Numărul celor care se aflau în greva se ridicase la peste 65.000. Astfel că, în timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului "McCormick". Atunci, poliția a intervenit, iar patru protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.
Tot în acea seară a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket, acolo unde, din mulțime, o bombă a fost aruncată spre coloana de polițiști. 66 de polițiști au fost răniți, dintre care şapte au murit ulterior.
Apoi, poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind 200 de oameni, dintre care pe câțiva mortal. În urmă acestor evenimente, opt lideri anarhiști, care aparțineau unei mișcări muncitorești promotoare a tacticilor militante violente, au fost judecați.
După evenimentele de la acea vreme, 1 Mai a devenit un eveniment anual, în aproape toată lumea, celebrându-se Ziua Internațională a Muncii.
CITEȘTE ȘI: Rute alternative pentru întoarcerea din minivacanța de 1 Mai. Se anunță trafic intens pe Autostrada Soarelui