Ce simptome are rectocolita ulcerativă - cum o ținem sub control
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 14.11.2019 la 13:47
Actualizat pe 14.11.2019 la 13:53
Rectocolita ulcerativă este o afecțiune intestinală ce duce la apariția unei inflamații în colon. Aceasta poate prezenta sau nu simptome, deoarece are și anumite perioade de remisiune, motiv pentru care pacienții nu simt nimic. Trebuie să rețineți că este o afecțiune care poate evolua pe întreaga durată a vieții și de cele mai multe ori apare brusc.
Rectocolita ulcerativă este o afecțiune intestinală ce duce la apariția unei inflamații în colon. Aceasta poate prezenta sau nu simptome, deoarece are și anumite perioade de remisiune, motiv pentru care pacienții nu simt nimic. Trebuie să rețineți că este o afecțiune care poate evolua pe întreaga durată a vieții și de cele mai multe ori apare brusc.
Cauzele acestei afecțiuni încă nu au fost descoperite, dar se bănuiește că ar fi de vină stresul și alimentația pentru apariția acesteia. De asemenea, sistemul imunitar poate ataca țesuturile colonului în momentul în care crede că acestea sunt anumiți agenți externi pe care trebuie să îi elimine și așa să apară inflamația. Este o acțiune pe care sistemul imunitar o face din reflex, pentru a putea proteja organismul. În plus, la unele persoane poate fi vorba și despre o predispoziție genetică de a dezvolta afecțiunea. Este important să știm care sunt cauzele, simptomele și tratamentul pentru rectocolita ulcerativă, pentru a-i putea face față.
Care sunt principalele simptome?
Rectocolita ulcerativă poate provoca numeroase probleme, în special la persoanele în vârstă. De la dureri abdominale severe, crampe, scaune diareice și până la febră, toate pot fi greu de suportat de către pacienți.
Durerile abdominale
Acestea pot fi cauzate de numeroase afecțiuni sau simple probleme ce se rezolvă de la sine, însă pot fi și semnele unei rectocolite ulcerative. Este esențial ca inflamația să fie depistată la timp și să fie tratată pentru a evita numeroasele probleme adiacente ce pot apărea. De asemenea, acestea nu trebuie să fie prezente doar într-o anumită zonă a abdomenului, ci putem vorbi chiar și despre dureri care se simt la nivelul întregii cavități abdominale. Mare grijă să nu fie confundată cu endometrioza sau hepatita.
Diareea
Este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale acestei afecțiuni și de cele mai multe ori apare în timpul nopții. De regulă, pacienții pot observa și prezența sângelui în scaun, dar acesta poate fi uneori greu de observat. În cazul în care afecțiunea este una severă, pacienții simt nevoia de a merge la baie imediat după ce au mâncat, iar anumite alimente le pot agrava simptomele, cum ar fi cele picante sau bogate în fibre. În alte cazuri, nevoia de a merge la baie poate apărea chiar în timpul somnului, iar pacienții de trezesc brusc din somn. Poate apărea și senzația de a merge la baie, chiar dacă stomacul este gol.
Scăderea în greutate
Apare ca urmare a mersului constant la baie, deoarece organismul nu poate asimila în timp util alimentele pe care pacientul le consumă. Din această cauză poate apărea și anemia, iar consumul alimentelor devine inutil pentru organism și este doar un mecanism prin care apare senzația de a merge la baie.
Incontinența fecală
Chiar dacă unul dintre simptomele rectocolitei ulcerative este diareea, la unii pacienți afecțiunea se poate manifesta prin incapacitatea de a elimina gazele intestinale sau materiile fecale. Poate avea un impact negativ major asupra vieții lor, în special la nivel emoțional și psihologic. Apare ca urmare a sensibilității rectului, pe măsură ce zona rectală începe să se inflameze. Trebuie să fie un motiv de îngrijorare atunci când pacientul nu poate elimina fecalele, dar începe să elimine sânge. Vizita la medic este obligatorie. Până la 75% dintre pacienții cu această afecțiune se confruntă la un moment dat cu incontinența intestinală.
Mai pot apărea și o serie de simptome atipice:
- Depresie
- Leziuni ale pielii
- Iritabilitate
- Pierderea poftei de mâncare
- Congestia ochilor
Este important ca rectocolita ulcerativă să fie depistată cât mai repede pentru ca pacienții să înceapă un tratament în timp util. Acesta crește șansele de vindecare și de ținere sub control a afecțiunii. Chiar dacă au scăpat de aceasta, pacienții trebuie să meargă periodic la medic pentru control.