Ce spun specialiștii despre misterul deceselor de coronavirus! Prof. dr. Vladimir Beliș: „Eu pot să jur că am fi avut cazuri mult mai puține”

Ce spun specialiștii despre misterul deceselor de coronavirus! Prof. dr. Vladimir Beliș: „Eu pot să jur că am fi avut cazuri mult mai puține” © facebook

Decesele provocate de noul coronavirus a fost un subiect important pentru români, mai ales în ceea ce privește diagnosticările post-mortem. Acum specialiștii își expun părerile despre acest caz și oferă detalii intrigante.

Profesorul Vladimir Beliș, fostul director al Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din Capitală, este de părere că o diagnosticare fără testare și fără necropsie nu ar trebui să își aibă locul, mai ales în plină criză epidemică, potrivit Antena3.

„Am avut cazuri de infectați cu HIV, SIDA, virusul care scade imunitatea. Astfel, individul poate contracta orice altă boală, care determină moartea. Mergem pe lanțul acesta. Și în cazul Covid-ului s-ar putea merge pe același proces. Eu aș merge foarte riguros pe autopsii pentru a lămuri corespondența între simptomatologie și ceea ce se găsește la autopsie. N-aș neglija autopsia”, spune profesorul Beliș.

De asemenea, el recomandă analizarea fiecărui organ care ar fi putut fi afectat de boală.

„Indiferent ce se cere ca obiective în ordanță, aș fi dispus cu siguranță descrierea organelor, micro și macroscopic, pentru corespondență între leziune și testul de coronavirus. Dacă nu se face necropsia și nu se face nici testul, se știu astăzi ce organe sunt afectate de coronavirus: plămânii, inima, mai puțin ficatul.”, susține doctorul.

„Eu pot să jur că am fi avut cazuri mult mai puține. În nicio țară din Europa nu au venit un milion de oameni”, a mai adăugat Vladimir Beliș.

Cum este stabilită cauza decesului unei persoane

Potrivit protocolului, cauzele decesului sunt stabilite pe baza necropsiei efectuate la câteva zile după moarte. Dacă familia persoanei decedate nu este de acord cu această procedură, certificatul de deces nu va fi emis, situație în care Parchetul va dispune la efectuarea autopsiei medico-legale. Astfel, nici o persoană decedată nu poate fi înmormântatp fără un certificat care să ateste cauza morții.

„Am învătat în peste 60 de ani de medicină legală să fiu foarte atent în stabilirea diagnosticului de moarte.”, spune profesorul Beliș.

„Diagnosticul pentru coronavirus se face prin testare. La cadavru, nefăcându-se acest test în timpul vieții, i-au recoltat din plămân. Nu este țesut necroptic, este greșit formulat”, referitor la cazul 708, un bărbat de 46 ani.

Profesorul mai explică faptul că majoritatea celor care au murit de coronavirus aveau și alte boli grave, fiind cea mai vulnerabilă categorie, indiferent de vârstă.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro