Ce spune Ministerul Sănătăţii despre antibioticele fără reţetă: "Ordinul nu impune ..." Precizările făcute de oficiali
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 22.01.2024 la 19:17
Actualizat pe 22.01.2024 la 19:17
La scurt timp după ce a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic, reprezentanții Ministerului Sănătății au vorbit despre antibioticele fără reţetă. Ce precizări au făcut oficialii.
- Ministerul Sănătăţii, noi detalii despre antibioticele ce pot fi cumpărate fără reţetă
- Precizările făcute de oficiali
În urma publicării ordinului care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic în Monitorul Oficial de către reprezentanții Ministerului Sănătății, farmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă.
Ministerul Sănătăţii, noi detalii despre antibioticele ce pot fi cumpărate fără reţetă
În urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la Ordinul ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, reprezentanții Ministerului Sănătății au făcut câteva precizări.
- "Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie;
- Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
- Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale", se arată într-o informare de presă emisă de Ministerul Sănătăţii.
Antibioticele funcționează doar pentru a trata infecțiile bacteriene
Antibioticele sunt medicamente eliberate pe bază de rețetă care ajută la tratarea infecțiilor cauzate de bacterii. Unele dintre cele mai frecvente infecții tratate cu antibiotice includ bronșita, pneumonia și infecțiile tractului urinar.
Antibioticele funcționează prin uciderea bacteriilor care provoacă infecția sau prin oprirea creșterii și înmulțirii bacteriilor. Antibioticele funcționează doar pentru a trata infecțiile bacteriene și nu pentru infecțiile cauzate de viruși, care pot include: răceală, curgerea nasului, bronșită sau gripă, scrie healthline.com.
Citește și: Remediul natural care tratează cu succes viroza și gripa, în sezonul rece. Acționează ca un antibiotic