Ce tehnologie folosește vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Sanofi și GSK. Ar putea fi gata în 2021
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 18.05.2021 la 13:50
Actualizat pe 18.05.2021 la 13:50
Un nou vaccin anti-COVID-19 ar putea fi lansat în 2021. Este vorba despre vaccinul anti-covid-19 dezvoltat de Sanofi și Glaxo Smith Kline. În faza a doua a studiilor, testele clinice au demonstrat că noul ser a generat un răspuns imun solid, având o eficacitate de 95 până la 100%. Până la sfârșitul anului 2021 există șanse să ne putem vaccina cu noul ser. Iată ce tehnologie folosește acest vaccin!
- Serul experimental a generat un răspuns imun solid
- La teste vor participa peste 35.000 de persoane
Vaccinul experimental anti-Covid-19 Sanofi-GSK a produs concentrații destul de mari de anticorpi neutralizanți la adulți. Participanții la testare care fuseseră deja infectați cu noul coronavirus au rămas surprinși, deoarece o singură doză de vaccin a produs concentrații ridicate de anticorpi.
Ce tehnologie folosește vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Sanofi și GSK
Vaccinul GSK/Sanofi folosește o tehnologie bazată pe proteine recombinate, asemenea unui vaccin gripal sezonier Sanofi. Serul propriu-zis va fi cuplat cu un adjuvant care acţionează ca un rapel al serului, realizat de aceeași companie.
Vaccinul anti-COVID Sanofi-GSK se administrează la 21 de zile și se bazează pe proteine recombinate. În următoarele săptămâni va începe faza a treia a studiului, ce va implica peste 35.000 de persoane, cu speranța că vaccinul va fi aprobat până în trimestrul patru.
Sanofi a încheiat acorduri de achiziție cu mai multe țări
Marea Britanie a precomandat deja 60 de milioane de doze din noul vaccin, din decembrie, anul trecut, iar firma Sanofi a mai încheiat acorduri de achiziție și cu SUA, UE, Canada, dar și cu programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății.
Luna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că vaccinurile pe bază de proteine, așa cum este și noul ser împotriva coronavirusului, au un potențial destul de mare.
În cazul noului vaccin, cele mai importante reacții imune s-au înregistrat în rândul persoanelor de 18-59 de ani. De altfel, se va evalua eficacitatea a două formule de vaccin împotriva variantelor de coronavirus care au apărut pentru prima dată în Wuhan şi Africa de Sud.
Cele două companii partenere și-au început colaborarea în luna decembrie, anul trecut, însă au fost nevoite să reia testele clinice și să amâne lansarea vaccinului, deoarece serul generase un răspuns imun scăzut la persoanele în vârstă.