Ce trebuie să facem în caz de cutremur. Sfaturi utile
Publicat pe 31.01.2020 la 09:29 Actualizat pe 31.01.2020 la 10:34
În noapte de joi spre vineri, 31 ianuarie, România a fost lovită de un cutremur puternic. Seismul a avut loc în jurul orei 03:26, având magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter.
În noapte de joi spre vineri, 31 ianuarie, România a fost lovită de un cutremur puternic. Seismul a avut loc în jurul orei 03:26, având magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter.
Panica provocată de astfel de evenimente poate produce mai multe victime decât cutremurul.
În cazul unor astfel de situaţi, specialiştii anunţă că trebuie să ne păstrăm calmul şi să încercăm să ne protejăm pe cât posibil putem. De altfel, nu este indicat, de teamă, să săriţi pe fereastră, să fugiţi pe scări sau să coborâţi cu liftul.
Dacă va aflaţi afară staţi departe de clădiri, de obiectele care se pot prăbuşi, iar dacă vă aflaţi la volanul maşinii este indicat să vă opriţi imediat.
Iată ce nu trebuie să faci în caz de cutremur:
- păstraţi-vă calmul
- liniştiţi persoanele din jur
- rămâneţi departe de clădiri
- fiţi pregătiţi pentru eventuale replici ale cutremurului
- nu părăsiţi locuinţa
- închideţi sursele de foc
- nu fugiţi pe scări
- nu utilizaţi liftul.
Cutremur în dimineaţa zilei de 31 ianuarie 2020
A fost cel mai puternic cutremur produs în ţara noastră în acest an. Cutremurul s-a produs la 121 de kilometri adâncime, în judeţul Vrancea, aşa cum anunţă şi Institul Naţional pentru Fizica Pământului. Raed Arafat, şeful DSU, susţine că au fost interceptate două apeluri la 112. Cele două persoane au suferit un atac de panică în urma cutremurului.
Seismul s-a simţit puternic în Bucureşti, dar şi în Constanţa, Bacău, Braşov, Iaşi, Suceava şi Chişinău. Potrivit datelor INFP, epicentrul a fost localizat în apropierea oraşelor: 90 km est de Brașov, 93 km sud de Bacău, 104 km nord-est de Ploiesti, 105 km vest de Galați, 108 km NV de Brăila, 153 km nord de București, 171 km sud de Iași.