Ce trebuie să faci dacă te înțeapă meduza mov, noul pericol de pe litoralul românesc. Cum să procedezi, pas cu pas
Publicat pe 30.07.2024 la 13:10 Actualizat pe 30.07.2024 la 13:10
Cum trebuie să procedezi în cazul în care ești înțepat de o meduză mov. Noul pericol de pe litoralul românesc! Ce să faci, pas cu pas, până în momentul în care intervin medicii. Ce au transmis reprezentanții Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Marină „Griore Antipa” din Constanța.
- Cum trebuie să procedezi dacă ești înțepat de o meduză mov
- Ce să faci
Există mii de specii de meduze în lume, iar înțepăturile lor sunt inofensive de cele mai multe ori. Cu toate acestea, există și situații în care oamenii pot avea nevoie de intervenția medicilor.
Ce să faci dacă ești înțepat de o meduză mov
Meduzele vin la malul mării din cauza condițiilor climatice. Acestea pot fi influențate inclusiv de creșterea temperaturii apei. Cele mov au înțepătura toxică, fiind unele dintre cele mai veninoase. Oamenii se pot confrunta cu simptome severe din cauza lor.
Dacă ți s-a întâmplat să fii înțepat de o meduză mov, este important să ieși repede din apă. Ulterior, trebuie să o îndepărtezi de pe piele și să speli zona afectată cu apă din mare. La acest pas trebuie să fii foarte atent, pentru că nu este bine să agresezi zona respectivă.
Bicarbonatul de sodiu este un aliat de nădejde într-o astfel de situație. Dacă ai, amestecă o linguriță de produs cu apă și aplică compoziția pe zona respectivă. Pune gheață pe un prosop și ține compresa timp de 15 minute. Este esențial să nu speli zona afectată cu apă plată sau de la robinet. Cea din mare este potrivită.
Speciile care nu sunt periculoase pentru oameni
Meduzele din specia Rhizostoma pulmo nu sunt periculoase pentru oameni, dar persoanele sensibile se pot confrunta cu iritații. Cu toate acestea, nu este nevoie de ajutorul medicilor, pentru că vor trece de la sine.
Cercetătorii au descoperit 26 de specii de meduze în Marea Neagră. Un specialist din cadrul Institutului de Oceanologie, Academia Bulgară de Științe, Prof. Valentina Todorova 17 dintre ele fac parte din zoobeentos, iar nouă ar fi crustacee.