Ce trebuie să știe persoanele care lucrează ocazional și nu au un venit stabil
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 21.10.2019 la 14:44
Actualizat pe 21.10.2019 la 14:47
Anul acesta a fost introdusă Legea 132/2019, care modifică statutul zilierilor prevăzut în Legea 52/2011. Zilierii sunt persoanele care lucrează ocazional, fără să aibă un loc de muncă și un venit stabil și de obicei nu au o calificare într-un anumit domeniu.
Anul acesta a fost introdusă Legea 132/2019, care modifică statutul zilierilor prevăzut în Legea 52/2011. Zilierii sunt persoanele care lucrează ocazional, fără să aibă un loc de muncă și un venit stabil și de obicei nu au o calificare într-un anumit domeniu.
Cei mai mulți zilieri lucrează în construcții, dar există și alte domenii în care putem întâlni zilieri. Chiar dacă activitatea lor se desfășoară diferit față de munca unor salariați, zilierii și cei care apelează la serviciile lor trebuie să cunoască și să respecte prevederile legii. Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știe înainte de-a alege această modalitate de lucru.
Regulile pe care trebuie să le respecte un zilier
Durata activității unui zilier trebuie să fie de minimum 1 zi, respectiv 8 ore de muncă și nu poate depăși 12 ore pe zi. De asemenea, un zilier nu are voie să lucreze pentru același beneficiar mai mult de 90 de zile cumulat într-un an calendaristic.
Durata maximă admisă pentru munca unui zilier la un beneficiar este de 25 de zile calendaristice consecutive. După această perioadă, beneficiarul este obligat să-i facă zilierului un contract de muncă pe perioadă determinată.
În total, în decursul unui an de zile, un zilier nu are voie să lucreze mai mult de 120 de zile, indiferent de numărul de beneficiari.
Zilierul poate opta pentru asigurarea în sistemul public de sănătate, iar dacă dorește acest lucru, atunci va trebui să achite personal contribuția la CASS (10%). Pentru asta, el trebuie să depună în fiecare an declarația 112 sau D112 și să precizeze în formular că optează să fie asigurat. Această contribuție la sistemul public de sănătate nu poate fi reținută și plătită de beneficiarul care l-a angajat, acesta din urmă fiind obligat să reținută și să achite doar impozitul pe venitul zilierul (10%) și contribuția acestuia la sistemul public de pensii (CAS - 25%).
Obligațiile celor care angajează un zilier
Persoanele fizice sau firmele care apelează la un zilier trebuie să respecte următoarele reguli:
- Să înființeze un Registru de evidență a zilierilor, unde vor nota activitatea acestora. Documentul trebuie prezentat, la cerere, organelor de control, prin urmare trebuie să fie cu toate datele la zi.
- Să plătească zilierul la finalul fiecărei zile de muncă și să respecte suma stabilită cu acesta prin negociere directă. Plata se poate face și săptămânal sau la finalul perioadei stabilite, dar numai după acordul scris al părților.
- Suma stabilită pentru plata brută pe ora de muncă nu poate fi mai mică decât plata unei ore reglementată de lege prin salariul de bază minim brut pe țară (în prezent, venitul brut pentru o oră de muncă este de 12,43 lei). Dacă beneficiarul plătește zilierul în numerar, atunci acesta din urmă trebuie să semneze în Registru, ca dovadă că și-a primit plata cuvenită.
- Plata impozitului pe venitul acordat unui zilier (10%) trebuie calculată și reținută de către beneficiarul care îl angajează. De asemenea, începând cu luna mai 2019, unui zilier trebuie să i se rețină din plata brută și contribuția la CAS (25%).
Cei care nu vor respecta aceste prevederi ale legii riscă să primească amenzi mari. Prin urmare, înainte de-a lucra ca zilier sau înainte să angajezi un zilier, trebuie să cunoști toate aceste reguli, ca să nu ai surprize neplăcute.