Ce trebuie să știi despre tăierea porcului de Crăciun! Cât de important e să testezi carnea înainte de consum. Cum îți pui viața în pericol
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 16.12.2025 la 17:02
Actualizat pe 16.12.2025 la 17:02
Tăierea porcului de Crăciun rămâne una dintre cele mai răspândite tradiții în România, însă specialiștii atrag atenția asupra riscurilor pentru sănătate. Consumul de carne de porc netestată poate duce la trichineloză, o boală gravă care, în cazuri severe, poate pune viața în pericol.
- Tăierea porcului de Crăciun
- Cât de important e să testezi carnea
Specialiștii Institutului Naţional de Sănătate Publică spun că este extrem de importantă testarea cărnii înainte de consum. Motivul? Oamenii pot contracta trichineloză după ce consumă carne crudă sau insuficient preparată termic provenită de la animale care conţin parazitul Trichinella.
Ce trebuie să știi despre tăierea porcului de Crăciun
Tăierea porcului de Crăciun este o tradiție păstrată în multe gospodării din România, însă consumul de carne netestată poate avea consecințe grave asupra sănătății, spun specialiștii. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în formele severe de trichineloză, rata mortalității poate ajunge la 5%, chiar și în situațiile în care pacienții urmează tratament medical.
În 2024, în România s-au înregistrat 57 cazuri de boală, de aproximativ două ori mai multe ca în 2023.
Cum poate fi evitată infectarea cu trichineloză
După tăierea porcului, respectarea regulilor de siguranță alimentară este esențială pentru a preveni infectarea cu trichineloză.
Pentru a evita infectarea cu trichineloză, INSP recomandă următoarele:
* achiziţionarea de animale din unităţi avizate sanitar-veterinar;
* aprovizionarea cu carne şi preparate din carne din unităţi comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;
* trimiterea de probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare pentru a se efectua examen microscopic (trichineloscopic) şi consumarea cărnii doar după un rezultat negativ;
* trimiterea de probe din carnea de vânat în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare pentru a se efectua examen microscopic (trichineloscopic);
* să nu se consume carne până când nu este complet gătită;
* curăţarea ustensilelor care ating carnea;
* spălarea pe mâini după manipularea cărnii crude;
* evitarea hrănirii animalelor cu resturi crude/măruntaie/sânge provenite de la vânat/porc, acestea ar trebui prelucrate termic;
* prevenirea apariţiei rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.
Citește și: Cele mai periculoase alimente conform unui cercetător în alimentație. La ce pericol te expui dacă le consumi



