Ce vaccinuri sunt gratuite pentru adulți. Lista completă
Publicat pe 06.12.2023 la 11:12 Actualizat pe 06.12.2023 la 11:12
România introduce noi măsuri pentru a asigura accesul gratuit la vaccinuri esențiale pentru adulți. De la 1 decembrie, o listă extinsă de vaccinuri intră în programul de compensare, acoperind între 50% și 100% din costuri.
- Vaccinuri gratuite
- Lista completă
Odată cu 1 decembrie, o serie de vaccinuri devin accesibile și pentru adulții din România, cu un grad variabil de compensare, cuprins între 50% și 100%. Cu toate acestea, beneficiul gratuității este extins în special către persoanele cu risc crescut și celor cu vârsta peste 65 de ani, pentru anumite vaccinuri esențiale.
Vaccinuri gratuite
Farmaciile partenere ale Casei de Asigurări de Sănătate sunt locul de unde se pot obține aceste seruri, pe baza unei rețete electronice prescrise de către medicul de familie sau specialist.
Cu toate acestea, cu toate eforturile de a intensifica campaniile de vaccinare, România se confruntă încă cu o scădere a ratei de imunizare la nivelul pre-pandemiei, conform raportului UNICEF din 2023.
Chiar și în contextul extinderii compensărilor, Barometrul de Sănătate Publică din același an relevă o scădere a încrederii în vaccinuri, doar 43,2% dintre români având o încredere considerabilă.
Lista completă
Potrivit Antena 3 CNN, lista este următoarea:
- -vaccinul pneumococic – compensat 100%
- -vaccinul meningococic – compensat 100%
- -vaccinul HPV – compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile până la 45 de ani
- -vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa) – compensat 100%
- -vaccinul hepatitic B (VHB) – compensat 100%
- -vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) – compensat 100%
- -vacinul varicelic – compensat 100%
Cele mai populare vaccinuri compensate pentru persoanele adulte vulnerabile includ cel împotriva cancerului de col uterin, vaccinul HPV, la un cost de aproximativ 650 de lei. De asemenea, vaccinul pneumococic este disponibil la 281 de lei, iar serurile meningococice variază între 220 și 478 de lei.
Pentru protecția împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, costul este de 120 de lei, în timp ce vaccinul ROR se situează la aproape 74 de lei. Pentru variolă, tariful este de 206 lei, în timp ce vaccinul împotriva hepatitei B este de aproximativ 48 de lei pentru copii și 66 de lei pentru adulți.
Un pas important în promovarea sănătății este compensarea vaccinului gripal pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani, fără afecțiuni cronice.
Citește și: Rujeola: simptome și complicații. Este epidemie în România