Cea mai călduroasă luna din istorie. Specialiștii de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice trag un semnal de alarmă
Publicat pe 06.07.2023 la 13:06 Actualizat pe 06.07.2023 la 13:06
După ce am avut o iarnă cu temperaturi destul de ridicate, față de anii trecuți, era de așteptat ca vara să se anunțe a fi una extrem de caldă. Conform statisticilor analizate specialiști, luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată pe planetă. Ei bine, diferențele de temperatură în comparație cu lunile din alți ani sunt foarte mari și arată efectele încălzirii globale, susțin specialiștii citați de CNN.
- Luna iunie a fost cea mai călduroasă din istorie
- Cifre alarmante publicate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice
Potrivit statisticilor, luna trecută, temperatura Pământului a depășit toate recordurile. Totodată, am avut parte de un val de căldură extremă care a pârjolit sudul SUA și Mexicul, iar căldura oceanelor a atins niveluri alarmante.
Luna iunie a fost cea mai călduroasă din istorie
Ultima analiză realizată de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene prezintă faptul că luna trecută a fost cea mai fierbinte lună iunie de pe planetă. Mai exact, aceasta a depășit recordul anterior, stabilit în anul 2019.
În timp ce nouă dintre cele mai fierbinți luni iunie au avut loc în ultimii 10 ani, acest lucru demonstrează, totodată, faptul că planeta parcurge o criză climatică cauzată de om.
Temperaturile de la suprafața oceanelor au crescut rapid
O altă constatare făcută de specialiști se arată asupra temperaturilor de la suprafața oceanelor care au fost cele mai calde înregistrate vreodată pentru luna iunie. Ei bine, ele au fost provocate în principal de un val de căldură în Atlanticul de Nord și de apariția fenomenului El Niño în Pacific.
În urma cercetărilor, rezultatele au fost publicate la puțin timp după ce planeta s-a confruntat cu cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată. Astfel că, recordul a fost înregistrat în această săptămână în ziua de luni, iar marți nivelul a fost din nou depășit.
"Este alarmant. Este greu de imaginat cum vor fi verile pentru copiii și nepoții noștri în următorii 20 de ani. Exact așa arată încălzirea globală.", a declarat pentru CNN Jennifer Marlon, climatolog la Yale School of Environment.
În același timp, oamenii de știință au avertizat că aceste temperaturi record poartă amprentele crizei climatice. Pentru a înrăutăți situația, fenomenul El Niño a reapărut în acest an și are un impact puternic asupra climei.
CITEȘTE ȘI: Anunț ANM! Alertă de caniculă în România: „Vineri va fi cea mai călduroasă zi din acest an”