Cea mai frumoasă mănăstire din România, supranumită “Capela Sixtină a Estului”
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.06.2024 la 23:48
Actualizat pe 10.06.2024 la 23:48
De-a lungul anilor, legătura pe care oamenii o au cu divinitatea a luat multe forme. Fie că vorbim despre mici altare și statui dedicate zeilor, la catedrale maiestuoase și piramide construite în inima junglei, umanitatea a simțit nevoia de conectare cu Dumnezeu. Află din rândurile de mai jos care este cea mai frumoasă mănăstire din România. A fost supranumită “Capela Sixtină a Estului”.
- Care este cea mai faimoasă biserică din Bucovina
- A fost supranumită “Capela Sixtină a Estului”
- Este inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
În Bucovina, în perioada în care creștinii vest-europeni ridicau catedrale care depășeau în mărime și frumusețe tot ce se construise până atunci, erau construite mănăstiri pictate. Una dintre cele mai faimoase mănăstiri ale acestei regiuni este Mănăstirea Voroneț.
Cea mai frumoasă mănăstire din România, supranumită “Capela Sixtină a Estului”
Mănăstirea Voroneț a devenit faimoasă în întreaga lume pentru coloritul albastru folosit în frescele sale exterioare - culoare cunoscută sub numele de „albastru Voroneț” - și îi încântă pe vizitatori cu istoria sa de 500 de ani, cu legendele sale și, mai ales, cu valoarea sa artistică.
Mănăstirea Voroneț mai este supranumită și „Capela Sixtină a Estului”, și este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi localitate componentă a orașului Gura Humorului.
Mănăstirea Voroneț a fost înălțată pe locul unde se afla o biserică de lemn. A fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare SV-II-a-A-05675 și fiind formată din 4 obiective: Biserica „Sf. Gheorghe” - datând din 1488, cu pridvor din 1547 și având codul SV-II-m-A-05675.01; Ruine chilii - datând din secolele XV-XVIII și având codul SV-II-m-A-05675.02;Clopotniță - datând din 1488 și având codul SV-II-m-A-05675.03 și Zid de incintă - datând din secolele XV-XVIII și având codul SV-II-m-A-05675.04.
Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare, anul 1496. Ridicată în 1488, construcția Mănăstirii Voroneț a fost finalizată într-un timp record - trei luni, trei săptămâni și trei zile - fiind astăzi inclusă în patrimoniul UNESCO ca una dintre Bisericile pictate ale Moldovei.
Cum ajungi la Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Vorobeț constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504).
- pe DN2 Bacău - Roman - Fălticeni, DN2E Fălticeni - Gura Humorului, stânga la indicator - Voroneț - Mănăstirea Voroneț;
- pe DN17 Suceava - Gura Humorului - stânga la indicator - Voroneț - Mănăstirea Voroneț;