FOTO / Este cea mai longevivă suceveancă! Învăţătoarea de 104 ani este nevoită să se descurce cu o pensie de nimic
Publicat pe 11.02.2019 la 08:46 Actualizat pe 11.02.2019 la 09:17
O fostă învăţătoare din judeţul Suceava a împlinit venerabila vârstă de 104 ani. Doamna Viorica Hogaş are un singurl copil şi doi nepoţi, dar a fost mamă pentru sute de alţi copii pe care i-a învăţat să scrie şi să citească.
O fostă învăţătoare din judeţul Suceava a împlinit venerabila vârstă de 104 ani. Viorica Hogaş are un singurl copil şi doi nepoţi, dar a fost mamă pentru sute de alţi copii pe care i-a învăţat să scrie şi să citească.
Doamna Viorica Hogaş a fost sărbătorită de primarul comunei Udeşti unde locuieşte. Cristea Ostrovan, la împlinirea a 104 ani a femeii, i-a dăruit o diplomă şi un tort, relatează suceavanews.ro.
Fosta învăţătoare este foarte respectată şi iubită de întreaga comunitate. A rămas văduvă încă de tânără, în 1941. Atunci, soţul ei, Ioan Hogaş, şi el învăţător, în vârstă de 25 de ani, a dispărut pe Frontul de Est, în urma operaţiunilor militare româno-germane din Crimeea.
„După ce am terminat şcoala, m-am întors acasă şi am ocupat un post de învăţătoare. Pe 3 martie 1937 m-am căsătorit (...) În 1940 l-au luat pe front şi în 1941 a căzut. Adică, la patru ani de la nuntă. A căzut la Cotul Donului (...) Când am ajuns lângă primărie, a apărut în faţa mea factorul şi mi-a întins un plic. Era un plic alb. Avea scris la mijloc: 14 septembrie 1941, Hogaş Ion dispărut. Ştiu că am început a răcni şi nu am mai ştiut nimic ce este cu mine. Învăţătorii m-au dus înapoi acasă şi tare am plâns, i-am luat hainele şi le-am îmbrăţişat. Fetiţa mea, Adriana, nu avea nici doi ani atunci. La mine în casă, toată viaţa mea a fost un plâns. ” a povestit femeia pentru observator.tv.
A fost învăţătoare la fel ca şi tatăl ei. Ea a rămas să crească singură fetiţa de doi ani care nu şi-a cunoscut niciodată tatăl şi nici nu s-a mai căsătorit.
Copilul doamnei Viorica Hogaş locuieşte cu mama sa şi îi este de un real ajutor. Femeia nu s-ar descurca singură din pensia de văduvă de război şi cea de urmaş a soţului ei de doar 296 de lei pe lună.
„Mi-au spus că văduvele de război au un alt regim, nu se încadrează la pensia minimă. Am vorbit şi la Veteranii de Război. Dar unde nu am vorbit? Nu am rezolvat nimic.” a spus fiica sa în încercarea de a găsi o soluţie privind pensia mamei sale.
A.S.