Cea mai mare scădere economică din ultimii 24 de ani, în România! INS face anunțul îngrijorător
Publicat pe 14.08.2020 la 11:31 Actualizat pe 14.08.2020 la 11:32
S-a înregistrat cea mai mare scădere economică din utlimii 24 de ani, în România. INS face anunțul îngrijorător și prezintă statisticile acestui an.
- Declinul economic este cauzat de pandemia de coronavirus
- Florin Cîțu a declarat ieri că deficitul bugetar este estimat la o mărire de la 6,7% la 8,6% din PIB în acest an
Vineri dimineață, Institutul Național de Statistică a anunțat cel mai mare declin economic din România, în ultimii 24 de ani. Astfel, în trimestrul 2 al acestui an s-au înregistrat scăderi economice de 12,3% față de primul trimestru. De asemenea, scăderea este de 10,5% față de acceași perioadă a anului precedent.
Declinul economic este cauzat de pandemia de coronavirus, care a lovit foarte multe domenii de activitate. Cu toate acestea, economia României nu poate fi considerată că a intrat în recesiune deoarece este doar primul trimestru de scădere.
Conform INS, produsul intern brut în T2 a fost mai mic cu 12,3% în comparație cu T1 al anului 2020. În semestrul I 2020, produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.
Estimările care prevăd evoluția economiei din acest an sunt revizuite și de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care în prezent socotește o contracție în creștere de 3,8% față de 1,8% anterior.
Comisia Europeană a transmis previziunile economice din vara acestui an, iar conform instituției, PIB-ul României va va înregistra o scădere semnificativă, de 6%. Nivelul este apropiat de cel prevăzut în luna mai de către Executivul comunitar.
Cu toate acestea, anul 2021 ar putea înregistra un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.
Florin Cîțu a declarat în cursul zilei de ieri că deficitul bugetar este estimat la o mărire de la 6,7% la 8,6% din PIB în acest an. Acesta face referire și la situația economică la nivel european, unde statele se confruntă cu deficite mai mari din cauza scăderii de venituri. Conform acestuia, economiile din UE scad cu procente între -7 și -8,7.