Cea mai veche Biblie ebraică a fost scoasă la licitație. Cu cât a fost vândută cartea cumpărată de Alfred Moses, fostul ambasador SUA în România
Publicat pe 18.05.2023 la 08:21 Actualizat pe 18.05.2023 la 08:21
Cea mai veche Biblie ebraică, a fost vândută miercuri la o licitaţie din New York pentru suma record de 38,1 milioane de dolari. Cel care a cumpărat-o a fost chiar Alfred Moses, fost ambasador al SUA în România a cumpărat-o. Mai mult decât atât, acesta o va dona Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv. Prețul acestei Biblii vechi de o mie de ani este unul dintre cele mai mari preţuri obţinute vreodată pentru o carte sau un document istoric vândut la licitaţie.
- Cea mai veche Biblie ebraică a fost scoasă la licitație
- A fost cumpărată de Alfred Moses, fostul ambasador SUA în România
De foarte mult se puneau întrebări cu privire la licitația acestei cărți, asta din cauza prețului pe care îl avea. Cu toate acestea, valoarea acestei Biblii fusese estimată între 30 de milioane de dolari şi 50 de milioane de dolari.
Cea mai veche Biblie ebraică a fost scoasă la licitație
Licitația a durat timp de patru minute şi s-a dat între doi cumpărători hotărâţi.
Cu toate acestea Codexul Sassoon, despre care se crede că datează de la sfârşitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea, a fost cumpărat de Alfred Moses şi de familia sa, asta pentru a fi dus la American Friends of the ANU-Jewish People's Museum.
"Biblia ebraică este cea mai influentă din istorie şi constituie piatra de temelie a civilizaţiei occidentale", a declarat Alfred Moses într-un comunicat. "Mă bucur ştiind că ea aparţine poporului evreu. A fost misiunea mea, realizând semnificaţia istorică a Codexului Sassoon, să mă asigur că acesta se va afla într-un loc cu acces global pentru toţi oamenii.", a spus fostul ambasdor în România (1994-1997).
Biblia s-a vândut cu 38,1 milioane de dolari
Despre acest codex se știe că este într-o stare de conservare excepţională şi din volum lipsesc doar câteva pagini.
Mai mult decât atât, volumul reuneşte toate cele 24 de texte ale Bibliei ebraice preluate din celebrele manuscrise de la Marea Moartă, care datează din secolul al III-lea î.Hr., inclusiv primele 10 capitole din Geneza.
"Această Biblie a fost scrisă în jurul anului 900, în Israel sau în Siria", a declarat pentru AFP Sharon Mintz, specialist în texte evreieşti la Sotheby's. Un act de vânzare arată că a fost vândută în anul 1000 şi păstrată în sinagoga din Makisin, în nord-estul Siriei (în prezent Markada), până în jurul anului 1400. "Manuscrisul a dispărut apoi timp de aproximativ 500 de ani şi a reapărut în 1929, când a fost oferit spre vânzare lui David Solomon Sassoon, unul dintre cei mai mari colecţionari de manuscrise ebraice din lume.", a explicat Sharon Mintz.
Biblia a fost deţinută, încă din anul 1989, de finanţatorul şi colecţionarul elveţian Jacqui Safra. Ea a fost văzută de foarte puţini cercetători.
Ei bine, preţul de 38,1 milioane de dolari, inclusiv taxele cumpărătorului, poate părea o sumă relativ mică în comparaţie cu preţurile colosale atinse în mod frecvent la licitaţiile de art.