Cele mai bune cinci alimente care vindecă ficatul. Recomandările făcute de specialiști
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 20.03.2023 la 18:00
Actualizat pe 20.03.2023 la 18:00
Dieta joacă un rol cheie în menținerea sănătății ficatului. Potrivit specialiștilor, multe alimente conțin compuși despre care s-a demonstrat că ajută la îmbunătățirea enzimelor hepatice, protejează împotriva acumulării de grăsimi și scad inflamația și stresul oxidativ. Cele mai bune cinci alimente care vindecă ficatul. Recomandările făcute de specialiști.
- Cele mai bune cinci alimente care vindecă ficatul
- Recomandările făcute de specialiști
Potrivit specialiștilor, o alimentație mai bogată în nutrienți este o modalitate simplă, dar extrem de eficientă atunci când vine vorba despre îmbunătățirea sănătatății ficatului. Acest lucru se datorează faptului că multe alimente conțin compuși precum antioxidanții, care pot susține sănătatea ficatului prin reducerea inflamației, reducerea stresului oxidativ și prevenirea deteriorarii celulelor.
Cele mai bune cinci alimente care vindecă ficatul
Simptomele care ne dau de înțeles că ceva este în neregulă cu ficatul nostru sunt: greața, oboseala, calitatea slabă a somnului, migrenele, lipsa capacității de concentrare, stările de irascibilitate, dar și transpiraţiile abundente şi urât mirositoare.
“Ficatul ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor, să elimine bacteriile din sânge şi produce bila, necesară pentru digestia alimentelor. Când ficatul devine suprasolicitat, din cauza stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat şi, astfel, pot apărea probleme grave de sănătate”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie, scrie antena3.ro.
Iată care sunt cele mai bune cinci alimente care vindecă ficatul:
1. Cafeaua este una dintre cele mai bune băuturi pe care le puteți bea pentru sănătatea ficatului. Studiile au arătat că un consum potrivit de cafea protejează ficatul de boli, chiar și în rândul celor care au deja probleme cu acest organ. Consumul de cafea ajută la scăderea riscului de ciroză sau leziuni hepatice permanente la persoanele cu boală hepatică cronică. De asemenea, ajută și la reducerea riscului de a dezvolta un tip comun de cancer la ficat și are efecte pozitive asupra bolilor și inflamației hepatice.
2. Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grapefruit sunt naringenina și naringina. Mai multe studii pe animale au descoperit că ambele pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni, prin reducerea inflamației și protejarea celulelor.
3. Peștele gras conține acizi grași omega-3, care sunt grăsimi sănătoase care ajută la reducerea inflamației și au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă. O analiză din 2016 a constatat că acizii grași omega-3 au ajutat la scăderea grăsimii hepatice.
4. Spanacul crud. Potrivit unui studiu realizat în 2021, spanacul scade riscul de steatoză hepatică non-alcoolică.
5. Afinele și merișoarele conțin antociani, antioxidanți care conferă fructelor de pădure culorile lor distincte. Ele au fost, de asemenea, legate de multe beneficii pentru sănătate. Mai multe studii pe animale au demonstrat că merișoarele și afinele întregi, precum și extractele sau sucurile lor, pot ajuta la menținerea sănătății ficatului.
Citește și: Lidia Fecioru, despre siropul care vindecă ficatul: "Se face cură de tratament 45 de zile"