Cetățenii ucraineni beneficiază de acces gratuit pe piața muncii din România. Guvernul a aprobat o serie de abateri de la legislația imigrației
Publicat pe 18.03.2022 la 23:25 Actualizat pe 18.03.2022 la 23:25
Cetățenii ucraineni beneficiază de acces gratuit pe piața muncii din România. Guvernul României a aprobat o serie de abateri de la legislația imigrației, pentru a permite cetățenilor ucraineni să lucreze în România fără a fi nevoie să obțină un permis de muncă și o viză de lungă ședere.
- Cetățenii ucraineni beneficiază de acces gratuit pe piața muncii din România
- Aceștia vor putea completa o declarație de sine stătătoare
- Refugiații au sprijin din partea Guvernului României
Toți cetățenii ucraineni care vor semna un contract individual de muncă cu o firmă românească își pot prelungi șederea prin obținerea unui permis de ședere în scop de muncă, direct din România, fără să fie necesar să părăsească ţara.
Astfel, odată cu adoptarea noului regulament, cetățenii ucraineni vor avea două opțiuni suplimentare în ceea ce privește o posibilă așezare în România: angajarea directă, fără a fi necesară obținerea vizei și a permisului de muncă și aplicarea pentru protecție temporară conform directivei europene care prevede automat dreptul de așezare și muncă..
Refugiații au sprijin din partea Guvernului României
Măsurile de sprijin implementate de guvern sunt binevenite în contextul actual, în care există un aflux masiv de persoane care intră în România, dintre care o mare parte au capacitate de muncă. Astfel, ei vor putea să se întrețină financiar, dacă vor alege să rămână în România, și există deja multiple inițiative care ajută în acest sens, precum platformele care vizează cuantificarea ofertei de muncă și cerere.
Facilitarea accesului liber la muncă și a posibilității de reglementare a dreptului de ședere într-un mod ușor și rapid, atât pentru cetățenii ucraineni, cât și pentru membrii familiei acestora, ar plasa România pe lista țărilor din Uniunea Europeană care oferă un regim favorabil pentru perioade medii și așezare pe termen lung. Acest lucru ar putea crește atractivitatea și retenția României pentru cetățenii ucraineni, astfel încât țara noastră să nu mai fie doar o zonă de tranzit către țările occidentale.
Cetățenii din Ucraina vor putea completa o declarație de sine stătătoare
Persoanele care nu dețin documente care să ateste experiența profesională și calificările necesare pentru un loc de muncă sau lipsa cazierului judiciar incompatibil cu activitatea pe care urmează să o desfășoare, pot semna o declarație de sine stătătoare, în baza căreia vor beneficia de prevederile noului regulament. În ceea ce privește aceste persoane, dreptul lor la muncă este limitat la maximum doi ani.