Cum a profitat China și Rusia de pandemie pentru a spiona cibernetic România: „Să le dăm mesaj că știm ce fac”
Publicat pe 14.08.2020 la 16:57 Actualizat pe 14.08.2020 la 16:57
S-a aflat cum rușii și chinezii au profitat de pandemia de coronavirus pentru a lansa atacuri cibernetice la adresa României. Cel care a făcut dezvăluirile este de părere că aceste țări au încercat să afle date referitoare la sistemul sanitar românesc, însă încercările lor nu au dat rezultatele așteptate.
- Rusia și China au spionat cibernetic România în perioada pandemiei
- Cele două mari state au vrut să afle date despre sistemul sanitar românesc
- Atacurile cibernetice au fost descoperit și stopate la timp de către experții SRI
Anton Rog, directorul Centrului Cyberint, din cadrul SRI, a vorbit despre atacurile cibernetice lansate de către Rusia și China la adresa României, prin intermediul unor mail-uri referitoare la măsurile de protecție și combatere a coronavirusului.
În felul acesta, unele companii deveneau victimele sigure ale virușilor infliltrați în bazele de date, prin accesarea unui simplu link atașat mesajului.
România, victima atacurilor cibernetice ale Rusiei și Chinei
Acesta susține că marile puteri apelează la astfel de practici pentru a se asigura că nu există vreun pericol venit din partea vreunei alte țări. Din fericire însă, România are relații de prietenie cu majoritatea țărilor puternice, însă nu toate beneficiază de un grad de încredere atât de ridicat.
După datele adunate de Centrul Cyberint, instituțiile atacate de criminalii cibernetici sunt cele din sistemul sanitar, dar și unele din administrația locală care se ocupă de gestionarea unităților medicale.
„Atacurile cibernetice au fost îndreptate în principal împotriva sistemului sanitar, împotriva spitalelor din România, în unele cazuri izolate și împotriva administrației locale care cumva avea legătură cu administrarea spitalelor , dar în general discutăm de atacuri de tip ransomware pe care grupări de criminalitate cibernetică le-au îndreptat împotriva spitalelor și criptează datele. De obicei pun un mesaj pe ecran și spun dacă plătești în monede virtuale își dăm cheia și îți primești datele Din câte știm noi, într-un procent extrem de mic cei care au plătit au și primit cheia. Majoritatea care au plătit nu au primit nimic, au dat și banii și au rămas și cu informația criptată”, a precizat șeful instituției din cadrul SRI care gestionează atacurile și spionajul cibernetic.
Întrebat la ce țări se face referire când se pomenește despre atacuri cibernetice îndreptate asupra României, Anton Rog nu a spus numele statelor, însă a precizat că exemplele China și Rusia sunt cumva corecte, fiind vorba despre țări dinspre Răsărit.
Citește și: Cinci spitale din Capitală sunt afectate de un atac informatic. Probleme la internări!