Chlamydia se poate lua de la toaletă? Adevărul despre această boală cu transmitere sexuală
Publicat pe 16.03.2021 la 17:15 Actualizat pe 16.03.2021 la 17:17
În zilele noastre infecțiile cu transmiere sexuală sunt din ce în ce mai comune, dar și foarte temute. Chlamydia este una dintre cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală, care poate avea efecte grave dacă este lăsată netratată. . Femeile tinere sunt categoria cea mai afectată de această infecție. De-a lungul timpului, au existat îngrijorări cu privire la modul în care se poate transmite. Află dacă se poate lua sau nu de la toaletă!
- Se poate lua Chlamydia de la toaletă?
- Adevărul despre această boală cu transmitere sexuală
Chlamydia este una dintre infecțiile cu transmitre sexuală de care se tem toți tinerii, ei fiind printre cei mai afectați. Această boală poate crea probleme de sănătate grave, iar parte cea mai rea este că poate fi asimptomatică uneori. Mulți se întreabă dacă se poate lua de la toaletă, iar răspunsul este dat în rândurile următoare.
Ce este chlamydia
Clamidioza, cunoscută sub numele de chlamydia, este o infecție cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis. Spre deosebire de alte infecții, chlamydia nu manifestă simptome în majoritatea cazurilor. Mulți dintre cei afectați nu știu că o au. Boala afectează în special femeile tinere, dar poate fi întâlnită și la bărbați și la toate celelalte grupuri de vârstă. Deși nu este o infecție greu de tratat, poate conduce la probleme de sănătate grave, dacă nu este tratată la timp, scrie eva.ro.
Chlamydia se poate lua de la toaletă?
Chlamydia trachomatis este o bacterie cu transmitere prin contact sexual neprotejat (oral, vaginal sau anal) sau verticală, de la mamă la făt. Totodată, această bacterie se poate lua foarte ușor prin apa dintr-o piscină nedezinfectată sau în urma folosirii unei toalete publice.
În funcție de modul prin care se produce contaminarea, infecția poate avea localizare oculara, pulmonara (in cazul nou născuților), anală sau la nivelul organelor genitale masculine și feminine.
Care sunt simptomele de chlamydia
În stadiile incipiente, de cele mai multe ori, Chlamydia nu prezintă simptome. Chiar și atunci când apar, simptomele sunt blânde și foarte ușor de trecut cu vederea.
În cazul femeilor, cele mai comune simptome sunt: durere abdominală; secreții și sângerări vaginale anormale; durere la contactul sexual; leziuni la nivelul vaginului – vaginita; leziuni la nivelul colului uterin – cervicita; leziuni la nivelul mucoasei uterine – endometrita; usturime în timpul urinării.
Simptomele care apar la bărbați sunt: secreții purulente din penis și dureri sau senzație de arsură în timpul urinării.
Totodată, chlamydia poate afecta și rectul. În aceste cazuri, simptomele pot fi: durere, secreții sau sângerări în această zonă.
Cum se tratează chlamydia
Dacă ai luat bacteria prin contact sexual, tratamentul trebuie să fie urmat și de tine și de partener. Acesta presupune administrarea antibioticelor timp de una sau două săptămâni, dar există și varianta administrării unei doze orale unice, cu retestare la 3 luni pentru a evalua rezultatele.
Dacă persoana infectată este însărcinată, exista antibiotice care se pot administra fără riscuri în această perioadă.
Ce se întamplă dacă ai chlamydia și nu te tratezi corect
În mod normal, tratamentul durează 1-2 săptămâni și constă în administrarea de antibiotice. Recomandările medicului cu privire la administrarea antibioticelor sunt esențiale. Dacă nu se respectă, infecția nu va fi tratată sau va reveni la scurt timp. În acest caz, crește riscul de complicații.