Cine e bărbatul care își ține fetița prizonieră de 21 de ore, în Ilfov. Ce spune psihiatrul despre negocieri / FOTO
Publicat pe 05.05.2023 la 12:40 Actualizat pe 05.05.2023 la 12:40
Un bărbat din Ilfov își ține fetița prizonieră de mai bine de 21 de ore, în Ilfov. Tatăl amenința că o va ucide pe cea mică, iar ulterior că va da foc la casă. Polițiștii au intervenit de urgență la fața locului alături de forțe de ordine. Ce spune un psihiatru despre negocieri.
- Cine este bărbatul care își ține fiica prizonieră
- Un psihiatru, despre negocieri
Bărbatul din Chiajna și-a lovit soția și a dat-o afară din casă, după o ceartă. Femeia a sunat la serviciul de urgență 112 și a cerut ajutor, semnalând faptul că partenerul ei de viață a rămas în casă cu fiica lor.
Cine este bărbatul care își ține fiica prizonieră
Primele informații arată că bărbatul a făcut mai multe transmisiuni live pe Facebook, moment în care ar fi fost auzit cum i-ar fi spus fetiței că vor ajunge împreună în cimitir, pentru a fi alături de bunicul copilei.
Polițiștii, forțele de ordine, rude și chiar prieteni, cu toții încearcă să îl facă pe bărbat să înțeleagă că nu procedează bine și că ar trebui să o lase liberă pe cea mică. Psihiatrul Gabriel Diaconu a postat un mesaj pe o rețea de socializare, pe baza negocierilor în acest caz.
„În Chiajna/ Ilfov, deunăzi, un bărbat și-a sechestrat copila și amenință că o omoară, apoi se sinucide. Autoritățile, de pe la prânz, au ajuns la locuința acestuia și negociază. Ce-ar fi trebuit să fie o operațiune scurtă, discretă, fără presă (dacă se poate), se transformă – de la o oră la alta – într-un scenariu foarte complicat. Spre seară a apărut informația (de ce-ar fi fost deferită presei?) că forțele de intervenție au adus inclusiv un lunetist”, a scris psihiatrul Gabriel Diaconu pe Facebook.
Psihiatrul este de părere că negociatorii care au fost aduși la fața locului sunt bine instruiți pentru astfel de situații. Gabriel Diaconu a atras atenția asupra faptului că scenariul ar fi din ce în ce mai complicat, cu trecerea orelor.
Au trecut deja mai bine de 21 de ore de când bărbatul o ține pe fiica lui prizonieră. Cu toate că amenințările lui au șocat pe toată lumea, tatăl ar avea grijă de cea mică în tot acest timp, potrivit observatornews.ro
„Îi cunosc pe negociatorii aduși la fața locului, sunt niște oameni foarte bine instruiți. În mod normal ar trebui ca, după ore de agonie și tensiune nervoasă maximă, lucrurile să se termine cu bine. Doar că niciodată nu știi, de fapt, de cât de mare e rezerva de irațional, pesimism și impulsiv-agresivitate a unui făptaș pe măsură ce își devoalează planul, acțiunile și intenția finală. Pentru că – probabil – vor vorbi pe tema asta mulți comentatori, între care unii cu grade mai mici sau mai mari de naivitate sau inepție, rezum în următoarele care sunt scopurile primordiale ale negocierii cu o persoană care fie se amenință pe sine, fie pe altă persoană, cu agresiune, recte cineva care ia unul sau mai mulți ostatici”, a adăugat acesta.
Psihiatrul, despre negocieri
Psihiatrul Gabriel Diaconu a precizat în mesajul postat pe Facebook că este foarte important să existe un canal de comunicare liber la ambele părți, iar fără acesta nu s-ar putea face negocierile.
Gabriel Diaconu a ținut să precizeze că după deschiderea acestui canal de comunicare este necesar ca bărbatul, dar și negociatorii să răspundă la întrebarea „Care sunt solicitările?”.
„Primul palier, și cel mai important, este deschiderea unui canal de comunicare liber bijectiv, adică la ambele capete. Fără acest canal nu poate avea loc negocierea. Aici intervine formarea negociatorului, mijloacele lui de-a deschide acest canal, de-al păstra, și prin care cultivă nu doar conversația cu făptașul, dar și încrederea acestuia. În al doilea rând, odată deschis canalul, e egalmente crucial ca negociatorul și făptașul împreună să dea răspuns la întrebarea: ”care sunt solicitările?”. Situațiile pot fi imens diverse, de la persoane care au un mesaj de transmis, manifeste, ideologie, doctrină, până la situații – precum cea de acum de la Ilfov – unde violența domestică și derivatele ei se termină într-o cupletă ”homicid/suicid” unde, de fapt, dorința persoanei e de-a-și lua zilele de-o manieră dacă se poate publică, dacă se poate cu mesaj”, a mai scris psihiatrul.
Psihiatrul este de părere că negociatorii ar trebui să îi spună bărbatului că este un părinte bun și că poate să iasă din această situație și într-o lumină bună. Gabriel Diaconu a precizat faptul că aici este foarte importată coordonarea.
„Având asta în minte, negociatorii îi vor valida sentimentele de apartenență, îi vor spune că e un părinte bun și că e o situație din care poate ieși onorabil. E foarte important, pe măsură ce decurge negocierea, să-i păstrezi omului speranța că există o alternativă viabilă la planul lui morbid. Și nu doar să-i hrănești speranța, dar - treptat – să pui acolo obiecte pragmatice, plan, metodă și colaborare. Între negociator și agresor se formează o legătură care – dacă negocierea are succes – va duce inițial la de-escaladare, și apoi la soluționarea impasului pe cale non-violentă. (...) Coordonarea e cheia”, a adăugat Gabriel Diaconu.
Oamenii așteaptă cu sufletul la gură ca fetița să fie lăsată în libertate de tatăl ei, după cele 21 de ore.