Cine primește 200.000 de lei dacă își deschide afacere în România. Statul dă bani, dar nimeni nu-i vrea
De Razvan Paltin.
Publicat pe 19.08.2022 la 17:12
Actualizat pe 19.08.2022 la 17:12
Statul român oferă suma de 200.000 de de lei pentru cetățenii români care au decis să plece din țară, dar care ar vrea să-și deschidă o afacere aici. Cu toate că suma e una destul de mare, doritorii nu prea sunt. Care e motivul pentru care nu aleg să intre în lumea business-ului.
- Noul program nu i-a atras pe românii din străinătate
- Statul oferă 200.000 pentru deschiderea unei afaceri
Tot mai mulți români au ales să plece din țara noastră pentru un trai mai bun peste hotare, astfel că în ultimii ani milioane de cetățeni au ales să nu mai râmână în România, locul în care s-au născut, iar aceștia și-au luat familiile și copiii și au plecat.
Cine sunt cei care primesc 200.000 de la stat dacă își deschid o afacere în România
Statul român însă s-a gândit la un program cu care ar putea să-i motiveze pe aceștia să-și câștige bani și din România, astfel că au introdus proiectul ”Start Up Natioan Diaspora” prin care cetățenii români aflați în afara țării își pot deschide afaceri în România.
Beneficiarii primesc finanțări nerambursabile din fondurile europene, însă cu toate astea, aceștia nu au ales să se înscrie într-un număr prea mare, ci sunt doar 79 de doritori.
Totuși, există și unii care au reușit să-și vadă visul împlinit, iar un cuplu de români ce au stat în ultimii opt ani în Londra și Florența și-au deschis o patiserie în Galați prin acest program și susțin că au avut toate motivele să se întoarcă înapoi în țară.
Ce condiții trebuie să îndeplinească românii aflați în diaspora și care vor să-și deschidă afacere în țară
Pentru acest program prin care românii primesc 200.000 de lei pentru deschiderea unei afaceri în țară trebuie îndeplinte mai multe condiții.
Beneficiarii trebuie să demonstreze că au rezidența în altă țară și că firma a fost deschidă în anul curent.
Totodată, salariile pe care le au nu trebuie să depășească suma de 60.000 de de lei pe an, iar timp de doi ani titualarii au obligația de a nu vinde afacerea ori să înstrăineze mai mult de 49% din firma pe care și-au creat-o și pentru care trebuie să aibă cel puțin doi angajați.