Cine sunt angajații care ar putea avea mai puține zile libere. Ce prevede noul proiect
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 14.04.2023 la 15:16
Actualizat pe 14.04.2023 la 15:16
De curând, a fost propus un proiect de lege care prevede ca o anumită categorie de angajați să aibă mai puține zile libere. Inițiativa vine ca urmare a unei analize, moment în care s-a constatat că prea multe zile nelucrătoare pot pune o presiune prea mare pe companii.
- Cine sunt angajații care ar putea avea mai puține zile libere
- Ce prevede noul proiect
La începutul acestui an, Guvernul anunța că își dorește să acorde mai multe zile libere angajaților sau ca săptămâna să aibă doar patru zile lucrătoare, așa cum se întâmplă, deja, în alte state.
Lucrurile par să nu fie chiar așa, asta dacă e să judecăm după un nou proiect care prevede contrariul. Mai exact, se pare că au existat nemulțumiri cu privire la numărul prea mare de zile libere, ceea ce ar pune o presiune greu de gestionat pe bugetul companiei.
Cine sunt angajații care ar putea avea mai puține zile libere
De curând, în Parlament s-a discutat posibilitatea reducerii numărului de zile libere pentru angajații din companiile private. Principalul motiv adus este faptul că angajații din mediul privat au un număr mare de zile nelucrătoare, comparativ cu alți ani. În calcul s-a luat câte libere erau în 2003, comparativ cu 2023.
Dacă acum 20 de ani, angajații din mediul privat aveau 6 zile libere, în prezent, numărul lor aproape că s-a triplat, ajungând la 15. La fel de important, susțin inițiatorii proiectului, este faptul că numărul acestor zile libere crește în fiecare an, asta pentru că angajații solicită să nu vină la muncă atunci când au loc evenimente importante în familie.
Ce prevede noul proiect
Având în vedere cele două motive invocate de cei care au propus legea, în opinia lor, este bine ca angajații din mediul privat să aibă mai puține libere.
De aici, au pornit și două direcții, mai exact angajatul trebuie să suporte cheltuielile salariale din bugetul firmei sau poate opta pentru varianta în care pierderile sunt compensate prin reducerea unor cheltuieli.
Momentan, nu se știe cu cât vor scădea numărul zilelor nelucrătoare sau ce măsură se va lua, astfel încât salariații să fie avantajați, dar cert este faptul că Guvernul și-ar dori ca zilele libere să fie mai puține.
Citește și: Țara din Europa care a decis să renunțe la sărbătorile legale. Banii câștigați nu vor merge la angajați