Cine sunt cei șapte suspecți în cazul furtului coifului dacic de la Muzeul Drents. Au fost prinși după o anchetă de amploare

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.05.2025 la 16:47
Actualizat pe 06.05.2025 la 16:47
Noi informații în cazul furtului artefactelor româneşti de artă de la Muzeul Drents. Şapte persoane au fost reținute de oamenii legii după o anchetă de amploare, ca-n filme. RTV Drenthe i-a prezentat pe suspecţi.

Tezaur de aur antic românesc de o valoare inestimabilă furat din Olanda, București, România - 25 Jan 2025
Profimediaimages.ro
- Cine sunt suspecții în cazul artefactelor dacice furate
- Au fost prinși după o anchetă de amploare
Amintim că în luna martie a acestui an au apărut informații potrivit cărora Coiful de aur de la Coțofenești, piesa de patrimoniu de o valoare inestimabilă, care a fost furată din muzeul din Olanda, ar fi fost cel mai probabil deteriorat.
Cine sunt cele șapte persoane suspecte în cazul artefactelor dacice furate
Jaful de la muzeul din Olanda, în care a fost sustras Coiful de aur de la Coțofenești, ar fi fost posibil din cauza unui sistem de securitate care nu a funcționat corespunzător.
Ancheta făcută de oamenii legii s-a concentrat rapid pe un grup de persoane din Olanda de Nord, majoritatea din Heerhugowaard. Trei dintre suspecți au fost eliberați provizoriu, însă rămân sub supraveghere și sunt considerați în continuare implicați în cazul furtului artefactelor românești, notează observatornews.ro.
Numele a doi dintre suspecți, respectiv Douglas Chesley şi Bernhard Zeeman au fost făcute publice de Poliţie încă din luna ianuarie a acestui an. Numele celorlalți suspecţi nu au fost încă menţionate, însă alte patru persoane se află în arest. Chiar dacă au fost reținuți suspecții, operele de artă furate sunt încă dispărute.
În noaptea jafului nu ar fi fost prezent niciun paznic în Muzeul Drents
Muzeul Național de Istorie al României a adus în atenție un aspect important legat de jaful din noaptea de 24 spre 25 ianuarie de la Muzeul Drents din Olanda: absența unui paznic în timpul nopții.
De asemenea, s-a constatat că vitrina în care se afla coiful dacic care a fost furat, a fost spartă după ce a fost lovită cu pumnul de două ori.
Potrivit dezvăluirilor făcute de directorul demis al Muzeului Național de Istorie a României, hoţii ar fi încercat să mai ia un coif de aur, dar nu l-au putut scoate din vitrina în care era expus.
Citește și: Coiful de aur de la Coțofenești, distrus în timpul jafului din Olanda. Ce au descoperit anchetatorii