Cine sunt românii care conduc Blue Air. Doi frați sunt patronii companiei aeriene
Publicat pe 07.09.2022 la 14:35 Actualizat pe 07.09.2022 la 14:35
După ce românii s-au trezit cu zborurile anulate, compania Blue Air a ajuns în atenția publicului. Doi români, frații Rada, sunt cei care conduc compania aeriană care și-a anulat toate zborurile din România, după ce s-a ales cu conturile blocate. Iată ce se știe despre cei doi!
- Cine se află la conducerea companiei Blue Air
- Doi frați români sunt patronii
Doi frați născuți și crescuți în România sunt patronii Blue Air, compania aeriană care a provocat un scandal de proporții, după ce și-a anunțat pasagerii că și-a anulat toate zborurile din România. Mii de români care plătiseră deja călătoriile au fost lăsați de izbeliște.
Cine sunt românii care conduc compania aeriană Blue Air
Blue Air a primit recent o amendă de 2 milioane de euro din partea Protecției Consumatorului, după ce a anulat nu mai puțin de 180.000 de rezervări, în valoare de peste 66 de milioane de lei. În anul 2020, Blue Air a avut o cifră de afaceri de 537 milioane lei și 806 angajați, dar datoriile erau în valoare de 403 milioane de lei.
Marți, 6 septembrie 2022, conturile companiei au fost blocate, iar la scurt timp, conducerea a anunțat că Ministerul mediului a pus poprire pe conturile firmei, astfel că au decis anularea tuturor zborurilor. În acest context, ministrul mediului, Tzantos Barna, a intervenit și declarat că anularea curselor nu are nicio legătură cu blocarea contului, ci ar fi o încercare a companiei de a pune presiune pentru deblocarea conturilor respective.
Conform datelor de pe platforma Confidas, compania Blue Air este deținută de Airline Invest (76,18%), care îi are ca acționar principali pe Rada Teodor Cristian (23,8%) și fratele său, Rada Mihai Cătălin.
Cristian Rada este acționarul principal și al grupului Airline Invest și al Blue Air Aviation S.A., căruia s-a alăturat în 2007 ca pilot first-officer. Din anul 2013, el a preluat 33% din acțiunile Blue Air ca urmare a licitației organizată de CITR în cadrul procesului de insolvență a grupului Romstrade, informează Economica.net.
În 2020, Airlines Invest a înregistrat o cifră de afaceri de 9 milioane lei, pierderi de 905.000 lei, având doar 4 angajați. Cristian Rada controlează și firmele North Gate Prime Real Estate și Blue Air Group, dar a mai fost implicat și în compania Gaz Trading care a fost radiată.
Reacția lui Cristian Raca după ce a fost acuzat că își pregătește ieșirea de pe piață
În urma situației create la Blue Air, Protecția Consumatorului a acuzat Blue Air că și-ar pregăti ieșirea de pe piață, fără să-și despăgubească clienții care au plătit biletele. Cristian Rada, acționar principal și CEO Blue Air, neagă acuzațiile.
„În primul rând, problemele cu care se confruntă Blue Air sunt probleme ale industriei. Nu sunt probleme doar la Blue Air și cu siguranță venim după doi sau aproape trei ani din cea mai dificilă perioadă a pieței mondiale. Trebuie să înțelegem cu toții că în mod normal, toate, atât legile, cât și reglementările pe care trebuie să le aspecte orice operator aerian vin într-o situație de normalitate. Nicio lege nu este făcută pentru o situație de pandemie, nicio lege sau o directivă europeană nu este făcută pentru o situație de război. Toate sunt făcute pentru o situație normală. Și aici aș vrea să ne referim în detaliu la ce înseamnă această anulare sau refuzul de îmbarcare a unui pasager. După cum știți, tot pe legislația europeană, companiile ariene au dreptul să facă ceea ce se numește o supravânzare a locurilor. Și atunci, într-un număr limitat de câteva locuri pentru fiecare zbor, 2, 3, 5, 7 locuri, acei pasageri care nu reușesc să călătorească sunt protejați de această legislație care spune că trebuie să rambursez pasagerului în timp de 10 zile”, a declarat Cristian Rada.