Clinica acuzată de uciderea lui Petrică Mîțu Stoian fentează Ministerul Sănătății, în scandalul avizului de funcționare / Declarație exclusivă
De Narcis Voica.
Publicat pe 20.09.2022 la 23:41
Actualizat pe 20.09.2022 la 23:45
Medicii care l-au tratat pe Mîțu Stoian până i-au explodat plămânii au găsit soluția de fenta autoritățile, până luna viitoare, când li s-a spus că vor primi avizul de funcționare: direcționează clienții la altă clinică, deținută de aceeași fundație.
- Clinica Nera continuă să facă bani din camera hiperbară, prin intermediul „surorii” din Capitală
- Reprezentanții clinicii știu că vor obține avizul luna viitoare, în condițiile în care nici n-a început procesul la Curtea Supremă
- Avizul de funcționare a fost retras după moartea artistului Petrică Mîțu Stoian
În timp ce la Curtea Supremă se judecă dosarul în care Clinica Nera – deținută de o fundație a Bisericii Ortodoxe Române - solicită emiterea avizului de funcționare, după ce a pierdut procesul la Curtea de Apel, medicii au găsit soluția de a produce bani, în continuare. Mai exact, reprezentanții clinicii care este acuzată de uciderea artistului Petrică Mîțu Stoian tratează pacienți în camera hiperbară din București, deținută de aceeași fundație. „Deocamdată, noi suntem închiși pentru renovare. Vă recomand să mergeți la camera hiperbară din București. Este tot a noastră, e același patron. Noi vom deschide în luna octombrie, după ce terminăm lucrările. Recomand cu tărie cel puțin 10-15 ședințe în camera hiperbară, pentru recuperare post-covid”, au declarat, ieri, un reprezentant al Clinicii Nera unui reporter SPYNEWS care s-a dat drept client.
De unde știu reprezentanții Clinicii Nera că vor primi avizul de funcționare luna viitoare – nu se știe. Cert este, însă, faptul că la Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se judece cererea în care Clinica Nera a solicitat ca Ministerul Sănătății să emită avizul de funcționare, retras după moartea suspectă a artistului Petrică Mîțu Stoian. La Curtea de Apel, Clinica Nera a pierdut procesul, așa că, în prezent, instituția nu deține aviz de funcționare. Deci, motivul pentru care nu este deschisă clinica nu este acela că se efectuează renovări, așa cum a mințit reprezentatul unității în care i-au explodat plămânii lui Petrică Mîțu Stoian.
Imediat după moartea fulgerătoare a artistului Petrică Mîțu Stoian, DSP a efectuat un control și a aplicat Clinicii Nera trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei, menținute de instanță: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare.
Conform Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, deși Clinica Nera funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL, la ora și data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13 și 18.
De asemenea, la momentul respectiv, DSP preciza: „SC Clinica Nera SRL și Nera Clean Services SRL funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD. În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență”.