Comoara din adâncul Munților Apuseni. Ce se ascunde aici în afară de zăcăminte de aur pur
Publicat pe 09.09.2022 la 11:40 Actualizat pe 09.09.2022 la 11:42
Este cunoscut faptul că zăcămintele de aur, argint și cupru din Munții Apuseni sunt la mare căutare, dar adâncurile din această zonă a țări noastre ascund și alte resurse valoroase mai puțin cunoscute. Află ce alte bogății se găsesc în minele din sud-vestul Apusenilor, mai exact în Munții Metaliferi!
- Comoara din adâncul Munților Apuseni
- Ce se găsește aici în afară de zăcăminte de aur pur
Dacă stabilim bogăția României după zăcămintele din munții noștri, ne dăm seama că suntem cu adevărat norocoși. Pe lângă aurul, argintul și cuprul din Munții Apuseni, în minele din acea zonă se ascund mai mukte zăcăminte ce reprezintă o adevărată comoară.
Comoara din adâncul Munților Apuseni
Munții Metaliferi, partea de sud-vest a Apusenilor, au fost mereu cunoscuți pentru resursele de aur, în special în Antichitate. În apropiere de Brad, în câmpul minier Barza, a fost descoperit un zăcământ unic în Europa, datorită bogăției sale în aur nativ (liber). „Miezul” muntelui era atât de bogat în aur, încât unele pepite aveau dimensiuni impresionante, fiind descoperit un bulgăr de peste 50 de kilograme în această zonă.
Din 1884 până în 2006, minele din zona Bradului au produs în jur de 200 de tone de aur. Totodată, din aceste zone a fost extras și mult cupru, aici fiind identificate peste 60 de minerale, potrivit site-ului mindat.org.
Telurul, o resursă valoroasă mai puțin cunoscută a țării noastre
Totuși, mai puțin cunoscut este că o resursă valoroasă a Munților Metaliferi e reprezentată de zăcămintele de telur. Pe lângă aur, minele din Săcărâmb ascund o varietate de minerale, printre care și unul dintre marile zăcăminte de telur din lume.
Telurul a fost numit în trecut şi „aurum problematicum”. Este un metal de culoare alb-argintie, foarte sfărâmicios, carepoate fi utilizat pentru obţinerea unor aliaje în industria metalurgică, dar şi în industria energetică, aero-spaţială, militară, auto şi IT. Învelişul primei bombe atomice ar fi fost realizat din telur, spun unii istorici.
Savanții care au cercetat Săcărâmbul în secolele trecute spuneau că au fost scoase peste 40 de minerale, unele rare şi valoroase, din mine. Minereuri sulfuroase des întânite aici erau sulful şi calcopirita, galena, boumonitul, luciul argintiu, magnetit, marcazitul (purtător de aur), arătau autorii volumului „Condiţiile geologice şi miniere de la Nagyag”, publicat în 1885 de Societatea Ungară de Ştiinţe ale Naturii.
Citește și: Parcul Natural Apuseni, devorat de insecte. O specie de gândaci a invadat pădurea din aria protejată