Comoara din adâncurile României. Descoperirea care salvează românii de plata uriașă la facturi pe timp de iarnă
Publicat pe 22.09.2022 la 12:25 Actualizat pe 22.09.2022 la 12:33
Comoara din adâncurile României! O descoperire făcută recent salvează românii de plata uriașă la facturi pe timp de iarnă. Din cauza faptului că toate s-au scumpit, românii caută soluții pentru a economisi și a scădea costurile la facturi.
- Comoara din adâncurile țării noastre
- O descoperire salvează românii de plata uriașă la facturi pe timp de iarnă
Comoara din adâncurile României. O descoperire salvează românii de plata uriașă la facturi pe timp de iarnă
Potrivit știrileprotv.ro, scumpirea la gaze, la energie electrică și la lemne a amintit primăriilor din România că au la îndemână o resursă naturală mult mai ieftină, și anume apa geotermală. Primăriile din țara noastră ar putea profita de acest beneficiu pentru a salva românii de plata uriașă la facturi pe timp de iarnă.
În vestul României, câțiva responsabili din mai multe localități au dezvoltat proiecte pentru a scoate apă fierbinte din sol. După acest lucru urmează să fie încălzite insitituțiile publice, dar și casele cetățenilor din România. Există zone în țară unde funcționează deja un astfel de sistem, iar autoritățile își doresc să extindă.
Spre exemplu, comuna Șandra din județul Timiș este așezată pe o imensă pungă de apă geotermală, care se află la 1.400 de metri adâncime. Săpăturile aici s-au încheiat deja și urmează să se monteze țevi care vor aduce apa din sol la suprafață. Prima dată se vor încălzi instituțiile publice.
Primăria comunei cheltuieşte în prezent 450.000 de lei pe an cu încălzirea instituțiilor publice. Potrivit autorităților, pe la sfârșitul anului viitor, atunci când ar trebui să fie gata proiectul, costurile ar urma să scadă cu 80%. Această investiție se ridică ușor la 5 milioane de euro.
Județul Timiș, așezat pe o comoară subterană
Județul Timiș este așezat pe o comoară subterană, care conține 20 de puțuri de apă termală, cu temperaturi care pot să ajungă la 90 de grade Celsius. Foarte multe autorități locale își doresc să folosească resursa pentru a salva românii de plata uriașă a facturilor.
De altfel, de la sfârșitul anului viitor, și instituțiile publice din comuna Dudeștii Vechi urmează să se încălzească cu apă termală. Primăria comunei a obținut o finanțare de șase milioane de euro, iar lucrările pentru această resursă vor începe chiar de luna următoare.
De asemenea, și comuna Gottlob are în plan să folosească resursa ca să încălzească locuințele. În momentul în care sistemul este pus în funcțiune, localnicii de aici vor plăti doar energia pe care o consumă pentru funcționarea centralei. Autoritățile locale își doresc să obțină finanțarea până la finalul anului 2022.
Comuna din România care folosește izvoarele
În comuna Lovrin din județul Timiș, izvoarele se folosesc de foarte mulți ani. Aici, apa fierbinte se folosește de mult timp și ajunge în aproximativ 100 de apartamente. Proiectele demarate în toată țara sunt finanțate cu bani europeni nerambursabili. Autoritățile române plătesc doar 2% din valoarea totală.
Întreg vestul țării noastre este așezat pe o pătură imensă de izvoare geotermale, începând din Maramureș și până în Timiș. Cu toate acestea, în prezent, nici jumătate din acest potențial nu este folosit. De altfel, un zăcământ important se află și în zona Bucureștiului. Această zonă din zona Capitalei se întinde pe o suprafață de 300 de kilometri pătrați, dar nici ea nu este exploatată în întregime.