Comoara din adâncurile României. Stă acolo ascunsă din anii "50. Aurul a fost adus cu carele!
Publicat pe 04.10.2022 la 13:43 Actualizat pe 04.10.2022 la 13:55
În jurul capitalei dacice Sarmizegetusa Regia din Hunedoara sunt mai multe foste așezări dacice. Sunt cunoscute pentru comorile care ar fi fost descoperite în preajma lor, însă nu au fost încă cercetate, doar sporadic de arheologi.
- Comoara din adâncurile României
- Iată unde se află!
O șosea de 20 kilometri traversează întinderile de pădurea ale Munților Orăștie, între Sarmisegetusa Regia, dar și Costești în Hunedoara. Drumul până la Valea Grădiștii începe de la poalele fostei cetăți dacice Costești, aici unde a fost construită sub forma unui arc de triumf basoreliefurile unor daci.
Comoara din adâncurile României
Între Sarmisegetusa Regia și Costești a fost construite câteva locuri pentru vacanțe, iar majoritatea sunt modernizate. Aici se găsesc ruinele înfloritoare cetății dacice dinainte a războaielor la începutul secolul al ll-lea d. Hristos.
Drumurile sunt greu accesibile și sunt cercetate sporadic de arheologi. Zona este cuprinsă de rămășițele numeroaselor așezări dacice care au rămas ascunse în păduri și sunt greu de accesat, având în vedere că sunt în afara traseelor turistice.
Locurile au fost cercetate de arheologi
Așezările antice au fost cercetate de arheologi doar în anii 1950 iar mai apoi au fost abandonate. Pădurea a crescut, iar ele au fost ascunse. Aici se găsesc câteva trasee spectaculoase pe lângă așezările dacice care au fost uitate.
„Pe vârful retezat al Dealului Hulpe (cota 902), întâlnim o fortificaţie după toate aparenţele destul de puternică, din care blocuri de piatră de calcar au căzut în vale. Pe panta vestică a acestui Vârf al lui Hulpe se conturează urmele unui turn, pe o terasă, cu urme de lipitură arsă şi fragmente de vase. Mai spre nord de acest turn, la circa 15 paşi, întâlnim urmele unei alte aşezări”, informa istoricul Constantin Daicoviciu în anul 1951.