Copiii și adolescenții sunt purtători de coronavirus, la fel ca adulții. Ce spun specialiștii
Publicat pe 06.08.2020 la 13:18 Actualizat pe 06.08.2020 la 13:19
Chiar dacă sunt mai rezisenți în lupta cu noul virus și fac forme mai ușoare, acest lucru nu înseamnă că tinerii nu transmit virusul, la fel de ușor. Noile studii care au demonstrat că infectarea de la un putrăror de COVID-19 către o persoană sănătoasă nu ține cont de vârstă, dă de gândit autorităților române. O decizie despre modul începerii școlilor ar trebui luată cât mai rapid.
- Copiii și adolescenții, infectați cu COVID-19, transmit virusul la fel ca persoanele adulte.
- Pericolul transmiterii nu ține cont de vârstă, susțin specialiștii.
- Cum va începe școala în România, în acest context.
Rolul copiilor în transmiterea coronavirusului reprezinta o preocupare a tot mai multor oameni de știință. Noile studii ale cercetătorilor din Coreea de Sud au demonstrat că peroanele cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, pot transmite virusul la fel de ușor ca adulții. Chiar dacă fac forme mai ușoare sau sunt asimptomatici, copiii infectați cu noul virus pot reprezenta un real pericol pentru cei din jurul lor.
Luând în calcul noile date, modul de redeschidere a școlilor rămâne, în continuare, sub un mare semn de întrebare.
Studiul cercetătorilor coreeni a avut la bază toate persoanele cu care au interacționat 5.706 pacienți infectați, între lunile ianuarie și martie (când școlile au fost închise în Coreea).
Au găsit astfel 59.073 de contacte care au fost monitorizate și testate pentru COVID-19. Cei care locuiau în aceeași casă cu pacienții au fost testați direct, iar cei care locuiau separat au fost testați doar dacă prezentau simptome.
În total, au fost testate 10.592 de persoane care locuiau cu pacienții inițiali, dintre care 11,8% au dezvoltat COVID-19. Aici e o veste bună: înseamnă că aproape 9 din 10 oameni care au luat virusul nu l-au dat mai departe celor cu care locuiesc. Cercetătorii notează că mulți dintre cei infectați au luat măsuri de distanțare în propria casă, iar acestea au ajutat, scrie Libertatea.
Dintre contactele care nu au locuit în aceeași casă, 1,9% au luat COVID-19.
Ulterior, oamenii de știință au analizat cine a transmis virusul cui și au făcut comparații între grupele de vârstă:
- Copiii mici (0-9 ani): au avut o rată de transmitere a virusului foarte mică.
- Adolescenții (10-19 ani): au avut o rată de transmitere similară cu cea a adulților.
Practic, deși e mai puțin probabil ca adolescenții să ia virusul, dacă îl iau, pot la fel de bine să îl dea mai departe, concluzionează autorii studiului.