Coronavirus. Diferența dintre epidemie și pandemie
Publicat pe 16.03.2020 la 19:08 Actualizat pe 16.03.2020 la 19:18
Mulți oameni s-au întrebat, mai ales în ultima perioadă, care este diferența dintre epidemie și pandemie, o greșeală fiind confuzia dintre cei doi termeni înrudiți.
Mulți oameni s-au întrebat, mai ales în ultima perioadă, care este diferența dintre epidemie și pandemie, o greșeală fiind confuzia dintre cei doi termeni înrudiți.
Epidemia este instaurată în momentul în care un agent patogen își modifică structura și devinde mult mai contagios, ajungând cu repeziciune de la om la om, îmbolnăvind un număr mare de persoane, într-un timp foarte scurt, pe întindere locală.
Pandemia este un termen care pornește de la epidemie, însă întinderea pe care se răspândește virusul este mult mai mare, în mai multe țări sau continente.
De asemenea, pandemiile sunt de obicei provocate de virușii noi sau de mutațiile virușilor deja existenți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Când putem vorbi de o epidemie
Despre epidemie se vorbește în momentul în care o boală își face apariția destul de frecvent, într-o anumită perioadă și pe o întindere limitată, care afectează doar regiunea respectivă.
În contextul crizei de corornavirus, epidemia a fost declarată în momentul în care China a avut de-a face cu un număr îngrijorător de persoane infectate.
La fel s-a întâmplat și în cazul Italiei, a doua țară cu cel mai mare număr de pecienți infectați, primul caz din țară venind din China.
De ce a declarat OMS pandemie de coronavirus
”Am făcut o evaluare. Situația generală provocată de COVID-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a explicat etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
De la această declarație a pornit o adevărată agitație la nivel global. Mai multe țări din Europa, și nu numai, au declarat stare de urgență și au sistat anumite activități care, în mod normal, se desfășurau fără restricție.
Această măsură a fost luată după ce numărul de îmbolnăviri, la nivel global, a depășit 160.000, iar numărul de decese a ajuns, la momentul emiterii deciziei, la aproape 6.000.
Ultima pandemie declarată a fost în 2009, odată cu izbucnirea virusului AH1N1, adică temuta gripă porcină sau gripă mexicană.