Coronavirus România. Regulile stricte pe care trebuie să le respecte familiile, în caz de decesuri

Coronavirus România. Regulile stricte pe care trebuie să le respecte familiile, în caz de decesuri © Foto simbol arhivă

Ministerul Sănătății a publicat o serie de reguli stricte privind decesurile provocate de coronavirus. Familia celui trecut în neființă are obligația de a respecta cu întocmai indicațiile, pentru a limita pe cât posibil răspândirea virusului Covid-19.

Ministerul Sănătății a pregătit un protocol special privind funeraliile în cazul deceselor cauzate de noul coronavirus. Există reguli atât pentru corpul medical, cât și pentru aparținători. 

Regulile respectate în cazurile de deces de coronavirus. Cadavrul este, imediat după constatarea decesului, așezat într-un sac impermeabil dublu, cu fermoar, și supus apoi dezinfectării cu produse pe bază de formol.

Rudele sunt anunțate și chemate pentru confirmare. Persoanele care vin în spital, maxim două, poartă costum de protecție format din halat de unică folosință din material țesut sau impermeabil la apă, mască facială, protecții încălțămint și, mănuși, dacă trebuie să intre în contact direct cu cadavrul.

După ce aparținătorii parcurg procedura de identificare, semnează o declarație ce se va completa într-un registru special dedicat.

În cazul în care rudele nu vine să ridice cadavrul, autoritățile sunt anunțate în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp.

Funerariile. Înainte de a fi depus în sicriu, sacul în care se află cadavrul este din nou dezinfectat. Apoi, sicriul este închis ermetic, fiind interzisă deschiderea acestuia. Sicriul ajunge la cimitir sau la crematoriu, în funcție de dorința familiei.

Deces la domiciliu. În cazul decesului la domiciliu, unde există suspiciunea de coronavirus, cadavrul nu se ridică. Rudele trebuie să apeleze de urgență numărul de urgență 112 și să pregătească toate documentele medicale.

Transportul cadavrului se efectuează numai în baza Ordonanței emise de procuror sau de organele de cercetare penală.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro