Coronavirusul provoacă din ce în ce mai multă teamă. Ce opțiuni legale au angajații care refuză să se mai prezinte la locul de muncă

Coronavirusul provoacă din ce în ce mai multă teamă. Ce opțiuni legale au angajații care refuză să se mai prezinte la locul de muncă © Arhivă

Virusul ucigaș din China continuă să facă din ce în ce mai multe victime. Acest lucru îi sperie pe oameni, iar majoritatea angajaților refuză să ma vină la locul de muncă sau să folosească mijloacele de transport în comun, de teamă să nu se îmbolnăvească. Iată la ce variante legale pot apela aceștia, atunci când consideră că le este pusă în pericol sănătatea!

Deși coronavirusul a provocat isterie printre oameni, Ministerul Muncii nu poate să le fixeze companiilor private un program de lucru. Acesta poate doar să transmită recomandări către acestea să le spună angajaților să lucreze de acasă. Cel care este în măsură să ia această decizie este angajatorul.

”Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod”, prevede articolul 50 din Codul Muncii.

Dacă epidemia de coronavirus se va extinde considerabil, iar angajatorii refuză să ia măsuri în ceea ce privește munca efectuată de la domiciliu, angajații pot refuza să se mai prezintă la locul de muncă, însă există riscul să nu mai primească niciun ban. 

Persoanele care refuză să mai vină la locul de muncă din frica de a nu se îmbolnăvi pot invoca ”forța majoră”. În acest fel vor evita concedierea, dar nu vor mai primi niciun ban, deoarece contractul de muncă le va fi suspendat pentru perioada în care aleg să nu se prezinte la muncă.

În ceea ce-i privește pe cei intrați în carantină, aceștia nu pot fi concediați, însă angajatorii lor decide dacă îi mai plătesc sau nu. Persoanele aflate în izolare la domiciliu sau în carantină vor primi o ”indemnizație de carantină”, pe baza unui certificat medical. Acesta este echivalent cu 75% din salariu.

Cu toate astea, potrivit legii, atunci când contractul individual de muncă suferă modificări, angajatorul este obligat să acorde aceleași drepturi salariatului.

”Ministerul Muncii solicită angajatorilor, dar și salariaților să dea dovadă de flexibilitate și de deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate și în vederea menținerii unor relații de muncă normale și corecte. Ministerul apreciază că, în măsura în care nu există un indiciu clar privind infectarea la locul de muncă, activitatea trebuie să se desfășoare în condiții normale, cu asigurarea tuturor condițiilor de igienă și de protecție a salariaților”, se arată într-un comunicat.

Așadar, Ministerul Muncii nu poate decât să facă recomandări pentru perioada epidemiei de COVID-19, deoarece nu are mijloace de coerciție prea mari asupra firmelor private.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro