Coronavirusul schimbă Codul Penal. Ce riscă cei care nu respectă carantina sau comit fals în declarații
Publicat pe 19.03.2020 la 12:19 Actualizat pe 19.03.2020 la 12:51
Coronavirusul schimbă Codul Penal din România. Astfel, în următoarea perioadă pedepsele pentru cei care nu respectă carantina sau pentru cei care ascund date în cursul unei anchete epidemiologice se vor alege cu amenzi, dar și cu dosar penal.
Coronavirusul schimbă Codul Penal din România. Astfel, în următoarea perioadă pedepsele pentru cei care nu respectă carantina sau pentru cei care ascund date în cursul unei anchete epidemiologice se vor alege cu amenzi, dar și cu dosar penal.
Dacă până în prezent cei care nu respectau măsurile impuse de autorități se alegeau cu închisoare de până la doi ani, acum se lucrează la modificarea pedepsei.
Ludovic Orban a anunțat, joi, că se vor înăspri pedepsele, iar printr-o inițiativă legislative ce va fi depusă în regim de urgență, cei care se abat acum de la reguli riscă închisoare între 5 și 7 ani, însă aceasta se poate prelungi până la 15 ani, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane.
”Am luat o măsură importantă de modificare a codului penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. În acest caz, dacă comit falsul în declarații vor suferi consecințele legii, fiind pedpesiți cu închisoare. De asemenea, am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicie a combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina sau măsurile luate de autorități va avea dosar penal. Și nu în ultimul rând, este introdusă o nouă infracțiunea: omisiunea de a da date. În cazul în care în cursul unei anchete epidemiologice cineva nu oferă date despre persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități. Și în această situație se poate consititui dosar penal”, a declarat Ludovic Orban, într-o declarație de presă.
Conform articolului 352 din Codul Penal, legea spune că acum nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă sau cu închisoare între o lună și 6 luni, dacă fapta este săvârșită din culpă.
Acum noile modificări ale Codului Penal spun următoarele:
- Persoana suspectă sau infectată cu coronavirus care nu respectă legile riscă să petreacă după gratii între 1 și 5 ani
- Pedeapsa crește între 3 și 10 ani dacă persoana infectată îmbolnăvește două sau mai mute persoane
- Închisoare între 1 și 5 ani riscă și cei care ascund autorităților faptul că au intrat în contact cu o persoană suspectă sau infectată cu o boală infectocontagioasă
- Până la 15 ani de închisoare riscă cei care conduc la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă care duce la moartea unei persoane