Covid-19 la diabetici. De ce riscul este mai mare și cum se pot proteja
Publicat pe 07.12.2021 la 09:42 Actualizat pe 07.12.2021 la 09:42
Pandemia provocată de Covid 19 dă de furcă medicilor, sistemelor de sănătate, însă în special afectează pacienții din categoria de risc. Printre ei, bolnavii de diabet zaharat de tip 1 și 2.
- De ce diabeticii sunt mai expusi riscurilor dacă fac Covid-19
- Cum pot diabeticii să se protejeze de Covid-19
Virusul Sars-Cov-2 afectează în special persoanele ce suferă și de alte boli. Studiile efectuate până acum demonstrează faptul că fără o monitorizare adecvată, virusul poate agrava boala deja prezentă în organism.
De ce diabeticii sunt mai expusi riscurilor dacă fac Covid-19
Una dintre cele mai afectate categorii de pacienți este aceea a bolnavilor de diabet. Diabeticii nu contractează mai ușor Covid, însă odată ajuns în organismul unui diabetic virusul poate face ravagii, dezvoltându-se într-o formă gravă cu complicații severe.
Cum pot diabeticii să se protejeze de Covid-19
Pentru a veni în sprijinul bolnavilor de diabet zaharat Forumul Român de Diabet a emis următoarele recomandări:
-menținerea unui nivel ridicat de hidratare (o jumătate de pahar de apă la fiecare oră)
- măsurarea nivelului de glicemie în mod regulat
- contact permanent cu medicul diabetolog și medicul de familie
- neîntreruperea administrării medicamentelor antidiabetice
Au fost emise și alte recomandări generale ca spălatul cât mai des pe mâini cu apa și săpun pentru cel putin 20 de secunde, asigurarea unei odihne corespunzătoare sau izolarea și respectarea regulilor de distanțare socială, respectarea dietei recomandate sau evitarea administrării de antibiotice în afara prescripției medicale.
Se poate face vaccinul anti-Covid-19 la pacientii cu diabet?
Pentru pacienții de diabet zaharat de orice tip vaccinarea este fundamentală. Aceasta este recomandarea Ministerului Sănătăți care îi îndeamnă pe toți pacienții cu diabet să se vaccineze din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii. De asemenea recomandarea îi îndeamnă pe diabetici ca în primele 48 de ore post vaccinare să își monitorizeze cu atenție glicemia și să se hidrateze corespunzător.
Covid 19 este o boală ce se dezvoltă diferit la fiecare pacient. Majoritatea pacienților dezvoltă forme ușoare sau moderate ce nu necesită spitalizare și pot fi monitorizate și tratate la domiciliu. Există însă și un segment al populației pentru care Covid 19 s-ar putea solda cu complicații grave, urmate de deces.