Cresc salariile în România! Pentru cine este valabilă legea și de când intră în vigoare
Publicat pe 15.08.2022 la 12:59 Actualizat pe 15.08.2022 la 12:59
Vești bune pentru angajații din România. Salariul mediu net va crește începând de anul acesta. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a anunțat că va există o creștere a salariului mediu net lunar de 11,3%, la 3.838 de lei. Prognoza este în creștere faţă de cea din primăvară, când CNSP estima un avans de 10,8%, adică un câştig salarial net de 3.822 de lei.
- Cu cât cresc salariile din românia și în ce domenii de activitate
- România are cele mai mici salarii din Europa
Cu cât cresc salariile în România?
România este una dintre țările cu cele mai micii salarii din Europa. Majoritatea românilor trăiesc în sărăcie, în timp ce 1% câștigă cât toți ceilalți. Institutul Național de Statistică publică regulat date legate de situația financiară a românilor.
„Mulţi angajatori încearcă să ţină pasul cu inflaţia, însă, din păcate, doar puţini reuşesc. De regulă, doar cele mai mari şi puternice companii care primesc ajutor de la sediul central global pot face faţă scumpirilor.
Cei mai afectaţi sunt angajaţii cu venituri mici, a căror creştere este automat conformă cu venitul lor şi fac faţă cu greu valului de scumpiri”, a explicat Sorina Faier, managing director al companiei de recrutare Elite Searchers.
Salariul mediu net a crescut cu 49 de lei în luna iunie
Așadar, aflăm că salariul mediu net a crescut în luna iunie a acestui an până la 3977 de lei, cu 1,2% mai mult decât în luna anterioară sau 49 de lei. Dacă ne uităm la valoarea brută, discutăm de o sumă de 6413 lei, cu 55 lei mai mult sau 0,9%, comparativ cu luna anterioară.
Cel mai mare câștig salarial mediu net din România s-a înregistrat în activități legate de tehnologia informației, IT și servici informatice. Acolo vorbim de 9331 de lei, în medie.
Cele mai mici salarii din țara noastră le au angajații din industria fabricării de îmbrăcăminte. Este vorba de 2186 de lei.
De altă parte, cele mai substanțiale creșteri de la o lună la altă s-au înregistrat la angajați din extracția cărbunelui superior și inferior – 24,2%, în agricultură – 22,1% și în industria alimentară – 23,2%.
"În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rată inflaţiei", menţionează INS.