Crește alarmant numărul cazurilor de COVID-19 în România! Ce spune dr. Adrian Marinescu: “Oamenii trebuie…”
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 11.09.2023 la 16:10
Actualizat pe 11.09.2023 la 16:10
În ultimele săptămâni, semnalele de transmitere a SARS-CoV-2 au crescut alarmant. De la mijlocul lunii iulie, Europa se confruntă cu o reapariție a cazurilor de COVID-19. Și în România a crescut alaemant numărul cazurilor persoanelor infectate cu acest virus. Ce spune dr. Adrian Marinescu.
- Numărul cazurilor de COVID-19 crește alarmant în România
- Ce spune dr. Adrian Marinescu
În ultimele săptămâni, semnalele de transmitere a SARS-CoV-2 au crescut de la niveluri anterior foarte scăzute în UE/SEE. Factorii care nu au legătură cu evoluția genetică a SARS-CoV-2 au contribuit probabil la creșterea observată a indicatorilor epidemiologici, cum ar fi locurile aglomerate și călătoriile frecvente în timpul verii, precum și scăderea nivelurilor de protecție imunologică împotriva infecțiilor.
Numărul cazurilor de COVID-19 crește alarmant în România
Odată cu începerea școlii, numărul cazurilor de Covid, care oricum este în creștere, în România, ar putea atinge cote alarmante. Medicul Adrian Marinescu a declarat că, mai ales în cazul persoanelor care au boli cronice, este nevoie de maximă prudență.
"Această creștere legată de numărul cazurilor de Covid este de câteva săptămâni. Nu mă aștept să fie o explozie prin începerea școlilor sau prin faptul că unii s-au întors din concedii.
Dar, într-adevăr, această creștere va fi constantă, pentru că oamenii interacționează.
La "Matei Balș" sunt cel puțin 100 de prezentări doar pentru Covid. Este adevărat că 80% sunt forme ușoare, iar pacienții pot fi monitorizați acasă.
Totuși, sunt și pacienți care au boli cronice și o anumită vârstă, iar aceștia trebuie să fie prudenți, pentru că au riscul de a face complicații pulmonare și chiar să ajungă la Terapie Intensivă.
În sezonul rece vom avea o circulație pentru multe virusuri, nu numai gripale. Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este acela de a preveni prin vaccinarea antigripală, pe care să o facem înainte de sezon", a spus medicul Adrian Marinescu, scrie antena3.ro.
Factori care contribuie la creșterea transmiterii SARS-CoV-2
Mai mulți factori care nu sunt atribuiți virusului pot contribui la creșterea observată a indicatorilor epidemiologici pentru transmiterea COVID-19. După câteva luni de incidență foarte scăzută a bolii, nivelurile de protecție imunologică împotriva infecțiilor – dar nu a bolilor severe – ar putea să fi scăzut și ele.
SARS-CoV-2 rămâne capabil să dobândească mutații care îi facilitează circulația continuă în momente imprevizibile de-a lungul anului. Creșterile observate recent în transmiterea SARS-CoV-2 au coincis cu apariția și dominația ulterioară a unui grup de sub-linii Omicron înrudite, variante asemănătoare XBB.1.5 purtând mutația F456L.
În august 2023, au fost raportate, de asemenea, detecții sporadice ale unui nou sub-linie Omicron, BA.2.86, în interiorul și în afara UE/SEE. Această variantă este foarte diferită de liniile SARS-CoV-2 aflate în circulație în prezent.