Crește costul încărcării mașinilor electrice. Cât vor fi nevoiți să plătească șoferii pentru un kilowatt
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 15.09.2022 la 08:22
Actualizat pe 15.09.2022 la 08:22
Dacă până acum multe persoane se gândeau că dacă își vor cumpăra o mașină electrică vor economisi bani, în timp, ei bine, se pare că acum lucrurile nu mai stau deloc așa. Criza energetică a dus, de curând, la creșteri ale costurilor de încărcare a autoturismelor, ceea ce face ca trecerea de la vehiculele cu combustibil la cele electrice să fie mai dificilă decât se anticipa. Cât vor fi nevoiți să plătească șoferii pentru un kilowatt.
- Crește costul încărcării mașinilor electrice
- Cât vor fi nevoiți să plătească șoferii pentru un kilowatt
Dacă la început, încărcarea mașinilor electrice era gratuită în parcările unor supermarket-uri, acest lucru nu va mai fi posibil în prezent. Mai mult, până acum, germanii şi olandezii plăteau 0,68 euro pentru fiecarea kwh cumpărat, iar acum preţul va creşte cu 30% până la 0,83 euro. Așadar, daca va fi să facem transformarea în ron, preţul plătit va fi de 4.09 lei pentru fiecare kwh cumpărat. Dacă dețineți o maşină care are un acumulator de 77 kwh, veți plăti 314 lei, pentru a parcurge o distanţă medie de 350 km.
Crește costul încărcării mașinilor electrice
Și în România, potrivit informațiilor, prețul pe fiecare kwh cumpărat la stația de încărcare va ajunge la suma de 4 lei, în special în rețeaua Renovatia și EnelX care au stații fastcharging.
Așadar daca ai de gând să parcurgi 600 de km și să alimentezi de la Shell Recharge va trebui să aștepți două ore pentru a încărca mașina, și vei plăti suma de aproximativ 600 de lei, adică ceva mai mult decât daca ai merge aceeași distanță cu o mașină pe benzină sau motorină. Bine, și ai economisi și cele două ore de încărcare, căci alimentarea este mai rapidă la pompa de combustibili.
România, lovită de un nou val de scumpiri
În ultimul an, prețurile au explodat, iar România se confruntă cu un nou val de scumpiri.
„Dacă plăteam anul trecut undeva la 58.000 de lei lunar energie electrică, iar acum în varianta în care 85 la sută va fi compensată la o mie de lei mega watt-ul, diferența o să o luam de pe piață, iar pe piață este aproximativ 6.000 - 6.500 de lei MW ora. Ajungem să plătim undeva la 193.000 lei”, a declarat Daniel Egri, producătorul unei fabrici de mobilă, potrivit stirileprotv.ro.
Mobila, de exemplu, s-a scumpit peste noapte. Oamenii vor fi nevoiți să plătească cu 50% mai mult decât în anii trecuți.
„Pornind de la pădure cu prețuri foarte mari, ducându-se pe tot lanțul de adăugare de valoare, în condițiile în care energia s-a scumpit, carburanții s-au scumpit, totul s-a transmis mai departe pe lanț până a ajuns în produsul final pe care îl cumpără oamenii și ajunge să fie poate cu 30% - 40%, anumite sortimente poate cu 50% mai scumpe”, a mărturisit Paul Dima, consultant în afaceri în domeniul forestier, pentru sursa citată mai sus.