Cristi Borcea, un nou dosar, din cauza unor afaceri ilegale / Cui i s-a pus pata pe milionar!
De Narcis Voica.
Publicat pe 12.03.2020 la 23:50
Actualizat pe 12.03.2020 la 23:36
Afaceristul Cristi Borcea ajunge din nou în fața judecătorilor, din cauza unei instituții care încearcă să recupereze mai multe terenuri retrocedate ilegal.
Afaceristul Cristi Borcea ajunge din nou în fața judecătorilor, din cauza unei instituții care încearcă să recupereze mai multe terenuri retrocedate ilegal.
Condamnat în cazul retrocedărilor ilegale din Constanța și din stațiunea Mamaia, Cristi Borcea este citat, mai nou, într-un dosar deschis recent de Banca Națională a României. Obiectul procesului este ”rectificare carte funciară”, un pas important în recuperarea terenurilor retrocedate ilegal în perioada 2002-2005. În dosarul în care a fost condamnat, Cristian Borcea a fost acuzat că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, în societatea comercială "Holiday Club Neptun" SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă - Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001. Având complicitatea unui notar, cei doi au acţionat ca mandatari în numele acesteia şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.
"Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (...) În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi", susţineau anchetatorii.
Procurorii anticorupţie precizau că au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit legilor în vigoare, făceau obiectul exclusiv al proprietăţii publice, "adică nu puteau ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice". Conform DNA, prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane euro - prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.